Anayasa Değişikliği 9. Maddesi Nedir? 9. Madde ile Neler Değişecek?

Anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesi ile neler değişecek? Değişiklik teklifinde 9. madde ile Cumhurbaşkanına nasıl soruşturma açılacak? İşte 9. madde tam metni

Yayınlanma:
Anayasa Değişikliği 9. Maddesi Nedir? 9. Madde ile Neler Değişecek?

Anayasa değişikliği 9. madde nedir? 9. madde il eneler değişecek?

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesini ön gören anayasa değişikliği için 16 Nisan Pazar günü Türkiye sandık başına gidecek. Ancak referandum öncesi, ülke genelinde milyonlarca vatandaş, sandık başına henüz gitmeden hangi oyu kullanacağını belirledi. Ancak anayasa değişikliği için gidilecek olan referandumda evet oyu mu yoksa hayır oyu mu kullanacağını belirlememiş vatandaşlarda azımsanmayacak derecede çok olduğu gözler önünde. Anketlerde bu oranın yüzde 10'un üzerine olduğu belirlendi. Kararsız olanların yanı sıra evet veya hayır diyenlerin de internet üzerinde en en çok araştırdığı konulardan biri de anayasanın değişecek olan maddeleri oldu.

Geçtiğimiz ay Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda  konuşulan ve oylaması tamamlanan, ardından da onaylanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen anayasa değişikliği teklifi, Resmi Gazete'de yayımlan ve son olarak oylanmak üzere halka sunuluyor. Yapılması planlanan anayasa değişikliğinde 18 madde değişecek. Biz de 5haber.com ekibi olarak anayasa maddelerini sizler için tek tek ele aldık. İşte yeni anayasada değişecek 9. maddenin içeriği:

9. Madde ile Cumhurbaşkanı hakkında bir suç işlendiği iddiası sonucu TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanırsa, bu önerge ile Cumhurbaşkanına soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşüp ve üye tam sayısının beşte üçünün gizli oyuyla bu soruşturmanın açılmasına karar verebilecek.

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı kura çekme yöntemi ile kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yürütülecek. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunmak zorundadır. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre tanınacak.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.