AP'de Türkiye'nin AB'ye Üyelik Müzakerelerini Dondurma Oylaması Sona Erdi

Son günlerde sıkça gündemde olan Avrupa Parlamentosunda Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri oylaması sona erdi. İşte oylamanın sonucu.

Yayınlanma:
AP'de Türkiye'nin AB'ye Üyelik Müzakerelerini Dondurma Oylaması Sona Erdi

Günlerdir sürekli olarak tartışmalara neden olan Avrupa Parlamentosunda beklenen oylama tamamlandı ve çıkan oylamanın sonucu açıklandı. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin geçici bir süreli olarak dondurulmasını ön gören tasarı oylama sonrası kabul edildi ve herhangi bir hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarı kabul edildi.

AP Genel Kurulunda önceki gün görüşülen ve bugün oylaması gerçekleşen tasarı; 37 hayır oya karşılık 479 oyla Genel Kurul'dan geçti. Oylamada, 107 üye ise çekimser oy kullandı.

Tasarıda üyelik müzakerelerinin, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ortaya çıkan durum ve Olağanüstü Hal sürecinde yapılan uygulamasının getirdiği şartlar nedeniyle geçici olarak dondurulması isteniyor.

OHAL Kaldırılırsa Müzakereler Yeniden Başlar

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda alınan karar sonrasında yapılan açıklamalarda üyelik müzakerelerinin tekrar başlaması için OHAL sürecinin tamamlanması ve uygulamanın durdurulması gerektiği belirtilirken, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosunun darbe girişimini güçlü bir şekilde kınadığı ve Türkiye’nin sorumluları yargılama hakkının meşru olduğu vurgulandı.

Avrupa Parlamentosunun Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliklerini sonlandırma veya dondurma gibi bir yetkisi olmamakla birlikte, alınan bu karar, diğer üye ülkelere bir mesaj ve ön görü şeklinde iletildi.

Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakereleri konusunun, aralık ayında toplanacak AB Liderler Zirvesi'nde gündeme gelmesi bekleniyor.

Gündem haberlerinden, son dakika haberlerinden, politika haberlerinden, ekonomi haberlerinden ve daha fazlasından haberdar olmak için 5haber.com adresini takipte kalın.

5Haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.