Apple Farklı Bir Durumla Karşımıza Çıkıyor! Lobicilik Harcamaları En Üst Düzeye Çıktı!

Kamuoyuna yapılan açıklamalara göre, Apple'ın geçen yıl lobicilik harcamalarını rakipleriyle karşılaştırıldığında en yüksek seviyeye çıkardığı bildirildi.

Yayınlanma:
Apple Farklı Bir Durumla Karşımıza Çıkıyor! Lobicilik Harcamaları En Üst Düzeye Çıktı!

Apple'ın 2022'de lobicilik için harcayacağı miktar da işletme için rekor olacak. Aynı sektördeki diğer şirketlerin aksine, kamuoyuna göre Apple son yıllarda lobicilik harcamalarını artırdı. Cupertino merkezli şirketin harcamaları rekor düzeyde olsa da rakiplerine göre daha az.

Apple, Lobicilik Maliyetlerini Artırdı

Yayınlanan veriler, Apple'ın geçen yıl lobi faaliyetlerine yüzde 44'lük bir artışla 2021'e göre 9,4 milyon dolar daha fazla harcadığını gösteriyor. Sektördeki muadillerinden daha fazla artmasına rağmen, Apple'ın lobicilik harcamaları diğer teknoloji devlerininkinden önemli ölçüde daha düşük. Öyle ki 2022'de Google 10.9 milyon dolar, Microsoft ise 9.8 milyon dolar yatırım yaptı. Listenin başında Facebook ve Amazon'un sahibi olduğu çatı işletme Meta yer alıyor. Geçen yıl Amazon lobi faaliyetlerine %2 artışla 19.7 milyon dolar, Meta ise %4.8 düşüşle 19.2 milyon dolar harcadı.

apple-lobicilik-harcamalarini-rakiplerine-gore-daha-cok-artirdi159726-0.jpg

Geçen yıl ABD'de, beş önemli teknoloji işletmesi lobi faaliyetlerine toplam 69 milyon dolar harcadı. Buna bağlı olarak bir önceki yıla göre yaklaşık %5 büyüme gerçekleşti. Bu beş şirket, genellikle iklim değişikliği, göç, LGBTQ hakları, çevrimiçi gizlilik, vergiler, yarı iletken politikası ve rekabet ile ilgili lobicilik girişimlerine para harcadı.

Şirketlerin Açıklama Yapması Bekleniyor

Beş büyük teknoloji şirketinin lobi faaliyetlerinin ABD’nin çip üretimini artırmayı ve teşvikler vermesini sağlayan CHIPS ve Science Act yasalarının oluşmasında rol oynadığı belirtiliyor. Bu arada ABD'de yasa gereği lobicilik yapan firmalar bunları açıklamak zorunda. Firmalar aynı zamanda lobici olarak hareket eden her bireyin adını da açıklamak zorundalar. Bu dev firmaların yanında geçen yıl Intel, dünyanın en büyük çip üretim kompleksini inşa etmek için 100 milyar dolara kadar yatırım yapacağını duyurmuştu. Görünüşe göre Intel, lobi harcamalarını geçtiğimiz yıl yüzde 72 artırarak 7 milyon dolar seviyesine yükseltmiş. ABD’te tesis kuracağını açıklayan Micron da harcamalarını yüzde 118 artırarak 4,2 milyon dolar seviyesine çıkartmış durumda.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.