Apple Haritalar Konum Bilgilerini Topladı İddiası

Ortaya atılan iddialara göre Apple Haritalar uygulamasındaki bir hata nedeniyle konum bilgileri toplandı. Bu hatayı kullanan üçüncü parti uygulamalar konum bilgisine ulaştı. Söz konusu hatanın iOS 16.3 güncellemesiyle giderildiği ileri sürüldü.

Yayınlanma:
Apple Haritalar Konum Bilgilerini Topladı İddiası

Apple Haritalar uygulaması, günümüzde birçok kişinin kullandığı, farklı özellikleri bulunan bir uygulama. Yeni özellikleri ile insanların yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefleyen bu uygulamaya dair önemli bir iddia ortaya atıldı.

Bilindiği gibi Apple Haritalar uygulamasına, yakın zamanda elektrikli bisikletlere özel rotalar sunma gibi özellikler eklenmişti. Bu süreçte uygulamada çok önemli bir açık olduğu fark edildi. Bu açık, yayınlanan iOS 16.3 güncellemesi ile giderildi. Ancak açığın kullanıcılara bilgi verilmeden, sessiz sedasız düzeltildiği iddia edildi.

Gizli bir şekilde giderilen açık nedeniyle birçok uygulamanın kullanıcıların konum bilgilerine eriştiği dile getirildi. Dolayısıyla güvenliği ile övünen sistemdeki açık nedeniyle, çok sayıda uygulamanın kullanıcıların konum bilgilerini elde etmiş olabileceği ifade edildi.

apple-haritalar-ozelligi-turkiye-de-kullanima-sunuldu-1.jpg

Apple Haritalardaki Açık Düzeltildi

iOS ve Android cihazlar, hangi uygulamaların konum bilgisine erişim sağlayacağını ayarlamanıza imkan verir. Üstelik erişilen bilginin tam konum mu, yoksa yaklaşık konum mu olması gerektiği dahi seçilebilir.

Haritalar uygulamalarının bu temel özelliğinin Apple’daki hata nedeniyle çalışmadığı fark edildi. Bu açık nedeniyle kullanıcılar izin vermese dahi farklı uygulamaların konum bilgisine erişim sağlayabildiği ortaya çıktı.

Bu açığı ilk defa Brezilyalı gazeteci olan Rodrigo Ghedin fark etti. Uber’in yemek servisi ülkedeki rakibi konumundaki iFood uygulamasının bu şekilde konum bilgisini kullandığını fark etti. iFood, kullanıcıların gittikleri yerlerdeki konumlarında bulunan restoranlara göre tavsiyeler veriyor ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlıyordu.

Açığın farkına varan Apple mühendisleri, sorunu kısa sürede giderdi. Böylece konum bilgisinin üçüncü uygulamalarla paylaşımı engellendi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.