Avrupa Türkiye’den Yeni Tahıl Anlaşması Bekliyor

Geçtiğimiz dönemlerde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sonrası çok büyük bir tahıl krizi çıkmıştı.

Yayınlanma:
Avrupa Türkiye’den Yeni Tahıl Anlaşması Bekliyor

Türkiye’nin devreye girmesi ile birlikte hem uluslararası camiada hem de yoksul ülkelerin tahıl ihtiyacı çözüme kavuşmuştu. Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte bu kriz tekrardan gündeme geldi.

Yeni Bir Görüşme Bekleniyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasında yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmanın tetiklediği tahıl anlaşmazlığını görüşmek üzere yakında bir araya gelebilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, savaş nedeniyle bloke olan Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl sevkiyatının yeniden başlamasına olanak tanıyan Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğundaki tahıl anlaşmasını görüşmek üzere yakın gelecekte bir araya gelebilir.

Rus Kaynaklarda Doğruladı

Konuya yakın bir kaynak Rus haber ajansı RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada liderlerin yakında bir araya gelebileceğini ancak henüz bir tarih belirlenmediğini söyledi.

Cuma günü Ukrayna, tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmesine ilişkin görüşmelerin bir hafta içinde başlayacağını söyledi.

Anlaşmanın Mart ayında yenilenmesi gerekiyor ancak uzun süredir anlaşmanın bazı yönlerinden memnun olmadığının sinyallerini veren Rusya tarımsal kısıtlamaların hafifletilmesini istiyor.

Rus cephesinde bu durumun tersinde görüş belirten de var! Özellikle ABD Başkanının Ukrayna ziyareti sonucunda Türkiye ile Rusya arasında yapılacak tahıl koridoru anlaşmasının başkaca sorunlara neden olabileceği de sıklıkla dillendiriliyor. Bu sebeple yakın gelecekte bu konuda daha net bir açıklama yapılmasının da beklendiğinin altı çiziliyor.

BM Beklentileri de Bu Yönde

Şimdilik bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamış olsa da tüm dünyada ortak beklentinin Türkiye’nin devreye girmesi yönünde olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda bir netlik yer almasa da yakın bir gelecekte liderlerin yeniden bir araya geleceğine kesin gözle bakılıyor.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı David Beasley, Cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde Reuters'e yaptığı açıklamada, tahıl anlaşmasının uzatılmamasının felaket olacağını ve Afrika'da milyonlarca insanı açlığın eşiğinde bırakacağını söyledi.

Beasley, anlaşma kapsamındaki mevcut ihracatın yoksul ülkelerin ihtiyaçlarının çok gerisinde kaldığını söyledi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.