Berat Albbayrak'tan Şangay İşbirliği Örgütü Açıklaması Geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, katıldığı bir programda Şangay İşbirliği Örgütüne yönelik değerlendirme açıklamalarında bulundu.

Yayınlanma:
Berat Albbayrak'tan Şangay İşbirliği Örgütü Açıklaması Geldi

Gündemde sıklıkla konuşulan Şangay Beşlisi hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bazı açıklamalarda bulundu. Şangay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübünün 2017 yılı dönem başkanlığının ilk kez Türkiye'nin almasını çok önemsediklerinin altını çizerek, ŞİÖ'nün paydaşı olmaktan memnun olduklarını belirtti.

Doğu Akdeniz 7. Türkiye Enerji Zirvesinin başlangıcı, Adana'da Hilton SA Oteli'nde yapıldı. EnerjiSA'nın ev sahipliğinde 26 Kasım'a dek devam edecek olan zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve EnerjiSA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen ile sektörün önemli temsilcileri katılımda bulundu. Etkinlik sponsoru Gama Holding Başkan Yardımcısı Arif Özozan, EnerjiSA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, katılımcılara seslendi.

Desteklemeden Memnunuz

Sektörle ilgili sunumların yapılacağı ve 20 oturum üzerinden gerçekleştirilecek olan etkinliğe katılan Berat Albayrak, etkinlikte basın mensuplarının ve moderatörlerin sorularını yanıtladı. Bakan Albayrak, ŞİÖ Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını Türkiye'nin almasını değerlendirdi. Türkiye'nin yararına olan her türlü işbirliğine olumlu yaklaştıklarını vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak ülkenin ve paydaşlarının menfaatine olan her türlü iş birliğine açık oluyoruz. Büyüyen ekonomiler içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı sunmaktan ve almaktan, desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız. ŞİÖ önemli bir örgüt. Yakınen takip ettiğimiz işbirliği örgütlerinden biri. Türkiye artık bölgesindeki coğrafyada eskisinden çok daha farklı bir iletişim stratejisi uyguluyor. 'Kazan-kazan'a dayalı, bölgedeki enerji, ekonomi ve farklı politikalar üzerinde barışa, huzura katkı yapacak projeler ile işbirliği anlamında her projeye olumlu bakıyoruz. ŞİÖ'nün Türkiye'nin enerji konusu açısından da önemi ortada. Türkiye büyüyen bir ülke ve enerji sektörü de buna katkı sağlıyor. ŞİÖ, dünya ekonomisinin en önemli birkaç ülkesinden ikisini yani Çin ve Rusya'yı barındırıyor. 2017'de Pakistan ve Hindistan'ın da yer alacağı bir örgüt. Üretimden ve pazardan bahsedecekseniz her pazar, her ekonomik coğrafyayla iletişim ve diyalog içerisinde olmak zorundasınız. Dünyanın enerji kulübü olma anlamında da en büyük örgütlerden biri ŞİÖ."

Değişim, Dönüşüm ve Yapılanma Açıklamaları

Türk Akımı Projesi, Doğu Akdeniz gazı, BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılması gibi soruları da yanıtlayan Bakan Albayrak, şunları kaydetti:

"Rus gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı projesi önemli. Biz her projeye 'kazan- kazan' olarak bakıyoruz. Türkiye çok yoğun enerji ve özellikle doğalgaz tüketen bir ülke. Özellikle kış aylarında en ufak bir gaz tedarikindeki sıkıntıyı elimine etmek için uyguladığımız strateji var. Gaz anlamında arzın istikrarlı bir şekilde tedariki anlamında yatırımlarımızı biliyorsunuz. Bu çerçevede baktığımızda master plandaki Türkiye'nin enerji arz güvenliğine hizmet edecek bir proje. Bu açıdan önemli. Sadece BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılmasını değil, çerçeveyi Türkiye Petrolleri, BOTAŞ ve Enerji Bakanlığı çatısı altındaki tüm kurumlar olarak düşünmek lazım. Enerji sektöründeki kritik kurumların bölgesel olarak da önemli birer oyuncu olması konusu çok önemli. Enerji piyasalarında önemli bir oyuncu olmak için kaynak rezervi ve kapasite gerekmiyor. Bunlar olmadan da önemli oyuncular olunabiliyor, buna şahidiz. Dünya değişiyor. Kurumların yeniden yapılandırılması ve dönüşümüne olumlu bakıyoruz. Sadece kamu için değil enerji sektöründeki birçok büyük grubumuzun da kendilerini yapılandırarak bölgesel ve küresel olma yolunda hedef çizebilecek fırsatları olduğunu düşünüyorum. Türkiye artık eski Türkiye değil. Bölge ve dünya da eskisi gibi değil. Tüm bu kurumları değiştirmek ve dönüştürmek zorundayız. Değişime ayak uyduramazsanız isminiz unutulur gider. Devletimizin ismi kadar kurumlarımızın da isminin duyulmasının vakti geldi."

5Haner.com  | Antalya

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.