BES'te ve GSS'de Yeni Dönem Başlıyor! Yeni Dönemde BES ve GSS Primleri Ne Kadar?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni düzenlemeler 1 Nisan tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor. İşte Bireysel Emeklilik Sistemi ve Genel Sağlık Sigortasında yeni dönem.

Yayınlanma:
BES'te ve GSS'de Yeni Dönem Başlıyor! Yeni Dönemde BES ve GSS Primleri Ne Kadar?

1 Nisan itibariye milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni düzenlemeler yürürlüğe giriyor.

Yaklaşık olarak 30 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni düzenleme 1 Nşsan itibariye devreye giriyor. Genel Sağlık Sigortasından, trafik sigortasına, BES ile ikinci emekliliğe kadar birçok düzenleme, 1 Nisan tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor. Mart ayının ilk günlerinde Resmi Gazete üzerinden yayımlanan torba yasa ile birçok kanun ve tasarı üzerinde düzenleme yapıldı.

Sabah Gazetesinde yer alan haberde, 1 Nisan günü yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeler şu şekilde sıralandı:

GSS Borçları Siliniyor

1 Nisan tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme ile yaklaşık olarak 5 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası borcu düzenlenecek. GSS primleri 53.32 TL olarak güncellenecek, borçlarda indirime gidilecek. Borçlara gelen faizler ve gecikme bedelleri silinecek. Bu düzenlemeler sonrasında halen GSS borcu olan kişilerin borçları 12 takside bölünecek ve uygun ödeme seçenekleri vatandaşlara sunulacak. Bu düzenleme ile çalışmayan bir kişi, aylık 53.32 TL ile aile boyu sağlık güvencesine kavuşacak.

İkinci Emeklilik Fırsatı

BES'te açılacak ikinci dönem ile KİT'ler ve Mahalli İdareler haricindeki kamu personelleri ile birlikte, 250-1000 kişi arasında çalışanı olan işletmeler yeni sisteme dahil edilecek. 45 yaşın altındaki herkes iki ay boyunca brüt maaşın yüzde 3'ü kadar prim ödemesi yapacak. Kalmak isteyenler ise 1000 lira daha alacak. Her ay yatırdığı paranın yüzde 25'i kadar katkı desteği alacak. 10 yıl ve 56 yaş sınırı ile emeklilik imkanı sağlanacak. Bu sistemden çıkmak isteyenler ise verdikleri parayı alarak çıkabilecek.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.