Beyaz Saray Uygulama Mağazalarının Rekabeti Engellediğini İddia Etti

Google ve Apple’ın uygulama mağazalarının rekabeti engellediği iddia edildi. Üstelik bu iddia, ABD Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi Dairesi (NTIA) tarafından hazırlanan bir raporda yer aldı. Yani iddianın sahibi Beyaz Saray.

Yayınlanma:
Beyaz Saray Uygulama Mağazalarının Rekabeti Engellediğini İddia Etti

ABD senatosu tarafından geçtiğimiz yıl Açık Uygulama Marketi Kanunu hazırlanmıştı. Söz konusu kanuna Apple ve Google’dan karşı bir bildiri gelmiş ve hazırlanan kanundan duyulan rahatsızlık dile getirilmişti. Ancak senato bu bildiriyi önemsememişti.

Hazırlanan kanun, Apple ve Google’a ait olan uygulama marketlerinin rekabeti engellediğini ve bundan dolayı telefonlarda 3.parti uygulama marketlerinin kullanımını teşvik ediyor.

Hazırlanan kanunun etkileri geçmişken NTIA tarafından yayınlanan bir rapor, dikkatlerin yeniden bu alana kaymasına neden oldu. Rapora göre Apple ve Google karlarını koruyabilmek için geliştiricileri çok zor durumda bırakıyor. Rapor, sadece bununla da sınırlı değil.

Google ve Apple Bazı Uygulamaları Haksız Şekilde Öne Çıkarıyor

Hazırlanan rapor 48 sayfadan oluşuyor. Rapora göre mevcut durumdaki mobil uygulama mağazası modelinin geliştiricilere ve kullanıcılara önemli fırsatlar sunduğundan bahsediliyor. Bu yönü ile uygulama mağazası modeli övülüyor.

3c73e704efbd35714744e432467d5101242edcc0.jpeg

Ancak konu rekabete geldiğinde bir tekelleşmenin varlığından söz ediliyor. Rapor içerisinde Apple ve Google’ın geliştiriciler ve kullanıcılar için gereksiz maliyetlere ve engellere neden olduğundan söz ediliyor.

Raporda, özellikle son yıllarda ilgili uygulama marketi kullanıcılarının daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldığı da yer alıyor. Buna karşın geliştiricilerin daha az kazanç sağladığı belirtiliyor.

Rapordaki ilginç noktalardan bir diğeri ise Google ve Apple, kendi alt şirketleriyle ortaklık kuran uygulamaları haksız yere öne çıkardığı iddia ediliyor. Bu şekilde sistemin manipüle edildiği ve haksız rekabetin oluştuğu öne sürülüyor. Bu raporun nasıl sonuçlar doğuracağı ise şimdilik bilinmiyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.