Bütçe Açığı veya Fazlası Hedefleri Nasıl Belirlenir?

Her ülkede bütçe açıkları yılın son 3 ayı içerisinde bir sonraki yıl için belirlenerek meclis onayına sunulur. Mecliste her bir gider kalemi için uzun tartışmalar yapılarak gruplar ve vekiller bütçenin itiraz ettikleri kısımlarını...

Yayınlanma:
Bütçe Açığı veya Fazlası Hedefleri Nasıl Belirlenir?

Her ülkede bütçe açıkları yılın son 3 ayı içerisinde bir sonraki yıl için belirlenerek meclis onayına sunulur. Mecliste her bir gider kalemi için uzun tartışmalar yapılarak gruplar ve vekiller bütçenin itiraz ettikleri kısımlarını açıklar ve bütçe görüşmeleri söz hakkı isteyen tüm vekillerin katılımıyla sonuca bağlanır. Sonuçta ortaya çıkarılan bütçenin son hali de mecliste genel bir oylama ile karara bağlanarak Maliye ve Hazine Bakanlığı'na verilir. Bakanlığın bu bütçe hedeflerini yakalaması beklenir ve yıl içerisinde meydana gelebilecek beklenmeyen büyük gelişmelerle bütçe revize edilebilir. Ancak bu revize işlemi için de aynı derece yoğun çalışmalar gerekir.

Bütçe hedeflerinde en büyük etken bir sonraki yılın beklenen büyüme oranları ve enflasyondur. İşgücüne katılım, açıklanan ekonomi paketleri, tarıma, eğitime, sağlığa harcanacak giderler ile beraber bir sonuca bağlanır. Bütçe hedefinin realist olması hedeflenir. Aynı zamanda da bir önceki yıl verilen bütçe açığı veya fazlasına en fazla yüzde 15 oranına yakın olması beklenir. Bu oran yüzde 15'ten fazla olması durumunda neden fazla bütçe açığı beklendiğine dair Maliye Bakanlığının mecliste açıklama yapması beklenir ve açıklama milletvekillerine oylamaya sunulur. Açıklama güven oyunu alamadığı taktirde Maliye bakanlığı yeni bir çalışma yaparak meclis gündemine getirmesi beklenir.

Bütçe Açığının Hesaplanmasındaki Etkenler

Bütçe açığının ne oranda yapılacağı hedeflenirken ekonomik istikrar, beklenen yatırımların geri dönüş süreçleri, yıllık bazda doğal afetlerin yaşanma sıklığı ile ayni ve nakdi yardımların bütçeye oluşturacağı yükler göz önünde bulundurulur. O yıl içerisinde seçim yapılması planlanıyorsa bu planda harcanması öngörülen miktar da bütçenin seçimin yapılacağı aydaki hedefleri içerisine eklenir. Önceki yıl gerçekleşen bütçe açığının ve bu açığın getirmiş olduğu faiz giderleri de yeni bütçenin açık haznesine yazılır.

O yıl gerçekleşecek bütçe hedefleri içerisinde yıllık bazda Merkez Bankası tarafından yaptırılan enflasyon tahminlerine uyumlu olarak bütçe planlaması yapılır. 2019 Yılı Bütçe Hedefi için 2019 Yılında Bütçe Açığı Ne Kadar Oldu başlıklı haberimizi okuyabilir, 2020 yılında tek tek hangi alanda ne kadar bütçe ayrıldığını okumak için 2020 Yılı Bütçe Hedefi Ne Kadar? Hangi Sektöre Ne Kadar Pay Ayrıldı başlıklı haberimize bakabilirsiniz.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.