Çavuşoğlu-Labrov Görüşmesi İki Ülke Arasındaki İlişkileri Nasıl Etkileyecek?

Bugün Antalya'da bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Labrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşme sonrası basın mensuplarına bazı açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Çavuşoğlu-Labrov Görüşmesi İki Ülke Arasındaki İlişkileri Nasıl Etkileyecek?

Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Labrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5' inci toplantısında bir araya geldi. Düzenlenen toplantı ardından iki ülke arasında 2017-18 istişare eylem planını imzaladı. Ardından iki bakan gazetecilerin karşısına çıkarak soruları cevapladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya'da yapılan toplantı amacının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arasında 2017 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek toplantı için ön hazırlığını yapmak olduğunu söyledi. Gelecek hafta Başbakan Binalı Yıldırım'ın Moskova'ya gideceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri daha öteye ve derine götürmek ve işbirliğini güçlendirmek istediklerinin altını çizdi. Bakan Çavuşoğlu, "Biz artık uçak düşürülmesi öncesi ve sonrasını konuşmak istemiyoruz. İlişkileri güçlendireceğiz. Ticari hacmimizi 2023 yılında 100 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Beklentimiz her türlü ürünün önündeki engelleri kaldırmak, ulaşımla ilgili sorunları çözmek" açıklamalarında bulundu.

Vizeler Kaldırılacak Mı?

Bakan Çavuşoğlu, Antalya ve Alanya'nın Rus turistlerin en çok tercih ettiği bölge olduğunun altını çizerek, vizelerin tamamen kaldırılmasının istediklerini belirtti. Çavuşoğlu, "Rusların pasaporta bile ihtiyaç olmadan kimlikle gelmesini istiyoruz. Buna da hazırız" dedi. DEAŞ, PKK gibi terör örgütlerinin herkes için tehdit olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu konuda Rusya ile ilişkilerin en iyi boyutta olduğunu söyledi. İş birliğine önem verdiklerini anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Toplantıda bölgesel konuları ele aldık. Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri anlattık. Rusya'nın Azerbaycan ve Karadağ konusundaki çözümleri konusundaki gayretlerini destekliyoruz. İşbirliğimiz bölgenin istikrarı ve güvenliği için çok önemli. Bir taraftan Erdoğan ve Putin sık sık görüşüyorlar. Biz de Sergey ile her platformda görüşüyoruz. Aktif çaba sarf ediyoruz. Suriye'deki durum ortada. Halep'te siviller ölüyor. Suriye'de ateşkesin sağlanması lazım. İnsani yardımların ulaşması lazım. En iyi çözüm siyasi çözüm. Bu çabalarımızın sonuç vereceğine inanıyoruz. Bu çaba Suriye ve diğer ülkelerde istikrar ve barışa yol açacağına inanıyorum. Türk akımı projesi Meclis'te Dışilişkiler Komisyonu'nda onaylandı. Akkuyu Projesi çok önemli. Bu projelerin hayata geçmesi için ortak çaba sarf edeceğiz. İşbirliğinin güçlenmesi ve işbirliğinin bölgenin çıkarına olmasını istiyoruz. Her sektörde işbirliğinde mutlu ve umutluyuz. İki halkın yararına adımlar atmaya devam edeceğiz."

Alanya'nın Tercih Edilmesinin Nedenini Anladım

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Alanya geldiğinden itibaren çok güzel misafirperverlik gördüğünü belirterek, Rusların neden burayı tercih ettiğini anladığını söyledi. İyi bir görüşme geçirdiklerini kaydeden Lavrov, ciddi bölgesel konular görüştüklerini ifade etti. Suriye kanın acil durması gerektiğini dile getiren Lavrov, “Bölgedeki sorunların acil çözülmesi lazım. Türkiye ile insani yardım konusunda işbirliğimiz devam edecek. Ayrıca diğer ülkeler ve bölgelerde, Libya, Irak'ta Türkiye ile tutumumuz aynı. Bu diyaloğa devam etmemiz lazım" diye konuştu.

İlişkiler Büyüteç Altında

Bu ülkelerde yaşayan azınlıkların da sesinin duyurulması konusunda diyalogların devam etmesini isteyen Rus Bakan Lavrov, görüşmelerde Kafkaslardaki konuların da ele alındığını söyledi. İkili ilişkilerin daha kuvvetli olacağını belirten Lavrov, görüşmelerde Ukrayna konusunu da konuştuklarını dile getirdi. AGİT çerçevesinde Ukrayna ile Rusya konusunda yaşanan anlaşmazlığa Türkiye'nin destek vereceğini söylediğini ifade eden Lavrov, şöyle devam etti:

"İkili ilişkilerimizi büyüteç altına aldık. Devlet başkanlarımız siyasi iradelerini ortaya koydular ve biz de normalleşme sürecine ivme vereceğiz. Bundan sonraki ticaret ve ekonomideki aksamaları ortadan kaldıracağız. Dış ticaret hacmimiz düşüyor. Bundan sonra aşamalarda yaptırımların sürekli olarak ortadan kaldırılması konusunda hem fikiriz. Rusya tarafı olarak Türk akımı konusunda olumlu bir görüşmeyi dile getirdik. Türkiye Cumhuriyeti'nde Akkuyu Nükleer enerji santralı çalışmaları iyi bir şekilde devam etmesi dile getirildi. Biz halk diplomasisinin gelişmesini istiyoruz. Turizm konusunda çalışmalar hız kazanacak. Güvenlik konusunda da daha önceki tavsiyelerimizde göz önünde bulundurulacak. Vize konusunu ele aldık. Çok içerikli bir görüşme oldu. Bundan sonraki ilişkilerimizde normalleşme sürecinin hız kazanması için çalışacağız."

Suriye'deki Son Durum

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı operasyonunun amacının son derece net olduğunu söyledi. Bu bölgeyi DEAŞ, El Nusra, PYD, YPG gibi terör unsurlarından temizlemek istediklerini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün terör unsurlarıyla mücadele ediyoruz. Siyasi bir çözüm olmazsa bugün DEAŞ'i temizlersiniz, yarın başka bir terör örgütü ortaya çıkar. Bataklığı kurutmamız lazım. Bunun en iyi yolu da siyasi çözümdür. O nedenle bir an önce ateşkesin imzalanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı'nın Esad konusundaki görüşü belli. Esad'ın 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Bu konuda Rusya ile bazen farklı düşünebiliriz. Ama en iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu biliyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz. Bizim bu topraklarda gözümüz yok. Sorunu çözmek için katkı sunuyoruz. Bu konuda ülkelerle işbirliği yapıyoruz. Suriye'de hedefe ulaşmamız lazım. Ateşkesin bir an önce sağlanması gerekiyor. Bu konuda hep fikiriz."

Cumhurbaşkanının Açıklamaları

Sergey Lavrov, iki ülke başkanlarının birkaç gün içinde 3 kez telefonla görüştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beyanlarını değerlendiren Lavrov, "Moskova olarak sadece anlaşmalar çerçevesinde işbirliğimize devam edeceğiz. Hem ikili, hem de bölgesel anlamda. Suriye'ye barış getirmek amacıyla işbirliğimiz devam edecek. İşbirliği Suriye'de barışı gelmesine ivme kazandıracaktır. Bir duraklama var. Uluslararası kuruluşlar, gruplar bu konuyu hızlandırmaları lazım. Ama nedense hareket gelmiyor. Hem Türkiye hem Rusya'nın bu konudaki işbirliği devam edecektir" diye konuştu.

Halep Politikası

Halep ile ilgili bir eleştiri bombardımanı olduğunu vurgulayan Lavrov, ilgili makamların Halep'teki durumun Musul ve Irak'tan faklı olmadığını idrak ettiğini söyledi. Halep'i teröristlerden kurtaracaklarını kaydeden Lavrov, şöyle devam etti:

"Musul'da halk evlerinde yaşıyor. Halkın orayı boşaltmasını istedik. Teröristlerden arındırmak için harekete geçmemiz lazım. Bize göre oradaki insanlar kullanılıyor. Meslektaşlarımız buna itiraz ettiler. Biz Suriye Hükümeti'ne yardımcı olduk ve ayrıca oradaki çıkışların kapatılması için Suriye Hükümeti'ne yardımcı olduk. Birçok insan o koridoru kullanarak hayatını kurtardı. El Nusra'yla mücadele devam edecek. Ilımlı muhalefetle El Nusra'yı ayrıştırmamız lazım. Bu kolay değil. Bize yönlendirilen eleştiriler şunu gösteriyor bundan önceki siyasetler doğru olmamıştır. Doğu Halep ile ilgili operasyonlara deva edeceğiz. Silahsız Suriye halkına yardım etmeye devam edeceğiz. Hiçbir engel yok. Cenevre'de de bunu söyledik. Ben bu insani yardımların ulaşması için hala bir şeyler yapılmadığını anlamıyorum. Biz insanı yardımı ulaştırıyoruz. Hekimlerimiz oraya gidiyor, ilaç ulaştırmaya çalışıyoruz. Umarım batıda buna destek verir."

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptırımları aşama aşama kaldırdıklarını söyledi. Ticaret konusunda bir engel olmadığını dile getiren Lavrov, bitki sağlığı konusunda bir kısıtlama olduğunu aktardı. Lavrov, "Bizim istediğimiz; bitki sağlığı konusunda çalışmalar yapılması. Gıda ürünlerinin temiz ve standartlara uygun olmasını istedik. Türk iş adamlarının Rusya'da çalışmaları devam ediyor. Buna destek veriyoruz. Türk firmaları kullanmaya devam edeceğiz. Vizesiz uygulamaya geçmeden önce güvenlikle ilgili konuları çözmemiz lazım. Terörle ilgisi olan kişilerin hareketlerini kısıtlamak için çalışmalar yapılacak. Umut ediyorum ki çok somut adımları yakın zamanda atılacak" diye konuştu.

Engeller Kaldırılsın

Bakan Çavuşoğlu, hedeflere ulaşmak için çeşitliliğin sağlanması gerektiğini söyledi. Engellerin tamamen kaldırılmasını isteyen Çavuşoğlu, sermayenin, hizmetlerin ve malların önündeki engellemelerin kaldırılmasını istedi. Çavuşoğlu, “Bırakalım iki ülke vatandaşları sınırsız birbirlerine gidip gelsin. Ne zaman nasıl olacak konusunda güvenlik birimlerimiz ve konsolosluklarımız bir araya gelecek. Birlikte önemli adımlar atacağız" dedi.

Suriye'deki Muhalifler İle Görüşme Yapılacak

Sergey Lavrov Suriye'de bulunan herkesle görüşmeye devam edeceklerini söyledi. Suriye'deki siyasi muhalefetin şu anda göçmenlerden oluştuğuna dikkati çeken Lavrov, şöyle devam etti:

“Onlarla görüşemiyoruz. Bir kısım vatansever ve hiçbir yere gitmeyenler de var. Gelişmeleri takip ediyorlar. Bu kısımlarla da görüşeceğiz. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı da binlerce şehir ve kasabada barışı desteklemek için çalışıyor. Biz hiçbir zaman kimseyle görüşemeyiz demedik. Biz tarafların neler yapmak istediklerini bilmek istiyoruz. Detayları malum sebeplerden dolayı anlatmayacağım."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Petersburg'da Sergey Lavrov'a muhalefetle görüşmesinde yarar olacağını söylediğini hatırlattı. Çavuşoğlu, “Onlar da hazır olduğunu söyledi. Rusya'nın Suriye'deki yapıcı tutumunu hep söyledik. Rusya'nın muhalefetle görüşmesi gayet doğal. Sınır bütünlüğünün yanında ülkenin birliğini sağlamak gerekiyor. Suriye halkının hepsinin içinde olduğu, kimsenin dışlanmadığı bir süreçte barış olacaktır" dedi.

Çeviri Hatası Yapıldı

Basın toplantısının sonunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, 24 Kasım tarihinde Suriye'de Türk askerlerine yönelik yapılan hava saldırıyla ilgili olarak, "TSK havadan saldırıya maruz kaldı. Rusya olarak bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Bu, Suriye'nin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan bir saldırıdır" dediği ifade edildi.

Ancak Rusya tarafı, daha sonra Lavrov'un sözlerinin yanlış tercüme edildiğini açıkladı. Yapılan düzeltmede, "Lavrov, 'TSK havadan saldırıya maruz kaldı. Saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır. Rusya olarak bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Biz orada terörizmle mücadele etmeye konsantre olduk. Bir daha böyle olayların olmamasını istiyoruz' dedi" ifadesi kullanıldı.

Basın toplantısının ardından Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşına Alanyaspor forması hediye etti.

5Haber.com  | Antalya

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.