CHP'li Ömer Fethi Gürer: "Kiralık İşçi Önerisi İnsan Onuruna Yakışmayan Bir Durum"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, katıldığı bir toplantıda gündeme ilişkin konuları değerlendirirken, taşeron işçilerin sıkıntısına ve kiralık işçi meselesine de değindi.

Yayınlanma:
CHP'li Ömer Fethi Gürer: "Kiralık İşçi Önerisi İnsan Onuruna Yakışmayan Bir Durum"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer gündeme ilişkin bazı açıklamalarda ve eleştirilerde bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Siirt’te meydana gelen maden kazası ile ilgili olarak, “CHP oraya heyet gönderdi, o heyet rapor hazırladı. 15 gün geçti hala göçük altında insanlarımız var. 16 canımız kayboldu, öldü iş cinayetinden, ne yazık ki hissedilmedi.ö dedi. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise Suriyelilere vatandaşlık verilmesi için çalışma yapıldığını belirterek, “Bu ülkede 6,5 milyon işsiz var, 17 milyon yoksul var. Ama AKP’nin derdi Suriyelileri vatandaş yapıp, 3,5 milyon Suriyeliye oy kullandırmak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve CHP Emek Büroları Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Fethi Gürer ile partinin Kayseri Milletvekili Çetin Arık, parti il binasında CHP Emek bürolarının tanıtımı için basın toplantısı düzenledi. İl Başkanı Feyzullah Keskin ile partililerinde katıldığı toplantıda her iki vekil ülke gündeminde yer alan konulara de değindi.

Kiralık İşçi Önerisi İnsanlık Onuruna Yakışmayan Bir Durum

Toplantıda, “CHP denince akla emek, alın teri, dayanışma hakça bölüşme geliyorö diyen Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “AKP denilince ise bunun tam tersi geliyor. Emeği, alın terini hor gören kolay yoldan sıcak para kazanmaya çalışan bir siyasi parti, iktidar akla geliyor. Bunu neden söylüyorum, bunun kanıtları var önümüzde. Biz taşeron işçiliği kaldıracağız diye yola çıktık, AKP dedi ki, biz de taşeron işçiliği kaldıracağız. Ama getirdikleri düzenlemede taşeronun da taşeronluğunu aratacak bir düzenleme ortaya koydular. Özel istihdam büroları kurdular Türkiye’de. Yani kiralık işçiliği getirdiler. Diyor ki, AKP işverene ‘kardeşim siz 4 aylığına istediğiniz kadar kişiyi kiralayabileceksiniz.’ Biz şunu söyledik, bu insan onuruna yakışmayan bir durum. Adı üstünde kiralık işçi. 21’inci yüzyılda ne demek kiralık işçi. Eğer bu 4 aylık olacaksa bu kişinin kıdem tazminatı olmuyor, yıllık çalışma izni olmuyor. 4 ay sonra bu adam ne yapacak? AKP’nin getirdiği sistem bu" şeklinde konuştu.

Ülkede 6.5 Milyon İşsiz Var Ama..

Ak Parti’nin yabancılara çalışma izni vereceğini açıkladığını ifade eden Arık, bu duruma da tepki gösterdi. Arık, asıl amacın Suriyelilere bir sonraki seçimde oy kullandırmak olduğunu öne sürdü. Arık, şöyle konuştu: “ Yabancılara diyorlar ki biz çalışma izni vereceğiz. Kardeşim bizim 6,5 milyon işsizimiz var, 17 milyon yoksulumuz var. ‘Neden yabancılara çalışma izni vereceksiniz?’ diye sorduğumuz da aldığımız cevap şu: ‘Türkiye bir cazibe merkezi haline geldi, biz 65’li yıllarda göç veren bir ülkeyken şimdi göç alan bir ülke haline geldik. Dolayısıyla gelen kişilere de çalışma izni vermemiz gerekecek’ Şimdi cazibe merkezi olmayı çok isteriz, bizimde hayalimiz bu ama cazibe merkezi değiliz. Bu ülke 15 Temmuz darbe girişimini yaşadı. Doların geldiği boyut ortada. Cazibe merkezi denmesi için beyin göçünün gelmesi lazım Türkiye’ye. İnsanlar kendi içinde savaştan korkmuşlar, kaçmışlar ya da can güvenliği olmadığı için gelmişler ülkemize sığınmışlar. Sen bu insanları, bu durumu cazibe merkezi olarak gösteremezsin. ‘Çalışma izni verdiğimiz kişilere Turkuaz kart adı altında bir kart vereceğiz.’ diyorlar. Niye vereceksiniz bu kartı? Biz çalışma izni verdiğimiz kişilere aynı zamanda vatandaşlık da vereceğiz. Allah aşkına günahtır, yapmayın bunu ülkeye? Yani tek amaçlarını var, çalışma izni ve vatandaşlık vermekle ilgili 3,5 milyon Suriyeli’ye nasıl olur da bir sonraki seçimde oy kullandırabiliriz. AKP gündeminde millet yok ama milleti aldatan bir AKP var. Tek gayeleri bir sonraki seçimde iktidarımızı nasıl devam ettirebiliriyiz diye 3,5 milyon Suriyeliye, Türkiye’de oy kullandırabilmek. Başka bir gayeleri yok, bunu da millet diyerek milleti aldatarak yapıyorlar."

Elektrikte Fatura Neden Dürüst Vatandaşa Çıkarılıyor

Elektrikte kayıp kaçak sorununa da değinen Arık, faturanın dürüst vatandaşa çıkarılmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, “ Elektrikte kayıp -kaçak bedeli var. Bize gelen fatura 52 lira bizim ödediğimiz fatura 105 lira. Neden ödüyoruz bu faturayı? Ben düzenli şekilde ödüyorum. Ben borcumu namuslu ödüyorsam, ödemeyenin borcunu neden be ödeyeyim. Dürüst vatandaşım ödesin? Neden almıyorsun ödemeyenden? Alamıyorsan, elektrik dağıtım şirketlerinden alacaksın. Kısacası AKP’nin gündeminde millet yok yandaşın kalkınması var, faiz lobicileri var. Faize karşıyız diyorlar ama asıl kazanan faiz lobicileri.ö diye konuştu.

Parti Olarak Yalnız Bırakıldık

CHP olarak yaşanan sorunları her fırsatta dile getirdiklerini ancak bu konuda yalnız bırakıldıklarını kaydeden Arık, “CHP olarak yalnız kalıyoruz. İşverenler, sendikalar yanımızda olsun, sorunları dişle getirsin istiyoruz ama ne yazık ki onlardan bir tepki göremedik, onları yanımızda göremedik. Oyda son tecavüz yasasında toplumun gücünü gördük. Kadınların birlikte hareket ederek, direnişlerini gördük. Ne yaptılar, teklifi geri çektiler. İşte biz de birlikte harekete ederek, özlenen iktidarı yani halkın iktidarını, yaşanabilecek bir Türkiye’yi birlikte kuracağız.ö dedi.

Bazı Çevreler CHP'yi Sanayicinin Karşısında Görüyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise konuşmasında parti tarafından hayata geçirilen Emek büroları hakkında bilgi verdi. İl Emek Bürolarının gönüllük esasına dayalı olarak hizmet vereceğini ve parti üyesi olsun olmasın bir çift sözüm var diyen herkesin bu kurulda görev alabileceğini dile getiren Gürer, “Oluşacak kurulda işsiler, emekliler, kamu özel, sektör çalışanlarının da yer alacağı, işçinin, esnafın, çiftçinin de temsil edileceği toplumsal sorunları sahipleneceği yeni bir hareket oluşturmak istiyoruz. Buna neden ihtiyaç var? CHP emek en yüce değerdir, önce insan, diyen bir parti. Yaşamın, insanca olmasını savunan bir parti. Partimizin en önemli unsurları emekle çalışan örgütlerdir.ö diye konuştu. Bazı çevrelerin CHP’yi, sanayicinin karşısında göstermeye çalıştığını ve böyle bir algı oluşturmak istediklerini de savunan Gürer, “CHP sanayicinin de yanınadır. Şöyle bir algı oluşturulmak isteniyor; emek örgütlerinin yanında olunca CHP, sanki sanayiciye karşıymış gibi bir algı oluşturuluyor. Hayır, sanayici olacak, üretim olacak, hakça paylaşım, adil paylaşım olacak.ö dedi.

Siirt'teki Göçük Ülkede Hissedilmedi

Siirt’te meydana gelen maden kazasına da değinen Gürer, ilgisizliğe tepki gösterdi. Gürer, şunlar söyledi: “Madenlerde göçük meydana geldi. CHP heyetle oraya gitti. Emek Büroların başında yer alan Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba, bu göçükle ilgili hazırladıkları raporu genel başkanımıza sundular. 15 günü geçti, hala göçük altında insanlarımız var. 16 canımız kayboldu iş cinayetinden, 16 kişinin öldüğü bu ülke de ne yazık ki hissedilmedi. 2015 yılında bin 740 yurttaşımızı yitirdik iş kazaları ile. AKP döneminde 18 bin işçimiz, iş cinayetleri ile yaşamdan koptu. İşte Emek Büroları, bu konularda toplumsal sahiplenmeye, bilinçlenmeye yönelik dokuyu oluşturacak.

Bunun yanında Türkiye artık sendikasızlaştırılan bir ülke oldu. Sigortalı çalışan sayısı yaklaşık 13 milyon civarında ama ne yazık ki yaklaşık 1 milyon 500 bin sendikalı var. Bunların toplu sözleşme yapabileni ise 600 bin ila 700 bin arasındaki işçiler toplu sözleşme yapabiliyor, haklarını kullanabiliyor. Ülkede sorunlar dillendirilmiyor, işçiler işten atılıyor ama ses edilmiyor. İşte Emek Bürolar ile bu sorunların aşmak istiyoruz. Emek Büroları başkanlığını il başkanı ya da görevlendireceği il başkan yardımcısı yapacak. Emek örgütleri, düşünce yapısı olarak hangi görüşten olursa olsun benim emekle ilgili düşüncem var, diyeni CHP gidip dinleyecek.ö

Taşeron İşçilere Verilen Sözler Tutulmadı

İktidarın seçim öncesi verdiği bazı sözleri tutmadığını da savunan Gürer, “Taşeronların kadroya alınmasından bu güne Başbakan söyleyeli 1 yıl geçti ama yaşama geçmiyor. Emeklilere promosyon dendi olmadı, ilaç katkı payı kaldıracağız dendi olmadı. Emekliye ucuz konut sağlayacağız dendi olmadı. Emeklilere sosyal yaşamlarını iyileştireceğiz dendi olmadı. Emeklilere 2000 yılından sonra intibak yasası sorunlarını gidereceğiz dendi ama olmadı. Bunlar ortadayken alanda bunların yansıması yok. Varlıklı ile yoksul arasında ilk defa fark daha da açıldı. Yoksulluğun arttığı, sorunların arttığı bir ülkedeyiz. CHP emek ağırlıklı, emeğe önem veren emekçinin sorunları ile iç içe olan bir parti. Emek tanımının içinde toplumun her kesiminin yeri var. Örneğin çıraklık yasasında sigortalı olduğu gün sigortasının başlaması lazım ama olmuyor, sigortalı sayılmıyorlar. İşte bu kapsamda alın terinin karşılığını alamayan herkesin yanında olacağız." şeklinde konuştu.

5Haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.