Çift Emekli Maaşı Mümkün! Birden Fazla Emekli Maaşını Kimler Alabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mevzuatı’na göre, bazı vatandaşlar birden fazla emekli maaşı alabiliyor. Eşi, anne veya babası ya da her ikisi vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alma hakkı elde edebiliyor. Peki, kimler birden fazla emekli maaşı alabilir? Merak edilen yanıtlar haberimizde..

Yayınlanma:
Çift Emekli Maaşı Mümkün! Birden Fazla Emekli Maaşını Kimler Alabilir?

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortası olan kişiler, vefat eden eşinden dul maaşı alabiliyor. Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, vefat eden eşinin emekli aylığını alabiliyor. Bu çift maaş hakkı, yalnız kadına değil erkeğe de veriliyor. Eğer dul aylığı alan kişi, yeni bir evlilik gerçekleştirirse dul maaşı kesintiye uğruyor.

Tam 3 Maaş Mümkün!

Eşi vefat ettikten sonra dul aylığı alan ama aynı zamanda kendi emekli maaşları da olan kadınlar, babaları vefat ederse yetim maaşı da alabiliyor. Bu şekilde aynı kişi, 3 maaş almış oluyor. 3 maaş alımında dikkat edilmesi gereken nokta ise kişinin alacağı maaşların farklı sigorta sistemlerinde olması. Örneğin; SSK’dan emekli olan bir kadın, Emekli Sandığı’ndan emekli olan eşinin maaşını alabilir. Aynı zamanda babası Bağ-Kur’dan emekliyse babasının vefatından sonra da yetim aylığı alabilir.

Fazla Maaş Alma Şartları Nelerdir?

Birden fazla emekli maaşının alınabilmesi için gerekli şartlar mevcut. Bu şartlar;

  • 2008 yılının Ekim ayından sonra vefat eden ve SSK’lı olan kişinin en az 5 yıllık sigortasının bulunması ve en az 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor.
  • Memur ve Bağ-Kur’lu eş, 2008 yılının Ekim ayından sonra vefat ettiyse en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor.

Eş çalışıyor veya emekliyse alınan aylık, maaşın tamamı değil bir kısmı oluyor. Bu şekilde gerçekleşen durumlarda ise alınan maaş yüzdeleri değişiyor. Bu durumda:

  • Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, vefat eden eşinin maaşının 4’te 3’ünü (%75) alır.
  • Çalışan ya da emekli olan kişi, vefat eden eşinin maaşının yarısını (%50) alır.
  • Maaş alma hakkı doğan ve maaş alma şartlarını karşılayan çocuklar varsa ödenecek para miktarı belli oranlarda pay edilerek dağıtılır.

Başvurular Bu Kuruma Yapılıyor!

Hali hazırda 1 maaş alıp 2 veya 3 maaş hakkı olan kişiler, başvuruda bulunabiliyor. Birden fazla maaş almak isteyenler, SGK İl Müdürlüklerine giderek başvuru işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Başvuru yapacak kişiler, önce ölüm aylığı talep dilekçesini doldurarak SGK’ya iletmeli. Bununla birlikte, başvuru için gerekli olan evrak olarak yalnız nüfus cüzdanı yetiyor.

60cbc5cf9321510890102dc1.webp

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mevzuatı’na göre, bazı vatandaşlar 2 hatta 3 maaşa kadar emekli maaşı alabiliyor. Eşi, anne veya babası ya da hem annesi hem babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alma hakkı elde edebiliyor.

3 maaş alımında dikkat edilmesi gereken nokta ise kişinin alacağı maaşların farklı sigorta sistemlerinde olması. Örneğin; Bağ-Kur’dan (4B’den) emekli olan bir kadın, Emekli Sandığı’ndan (4C’den) emekli olan eşinin maaşını alabilir. Aynı zamanda babası SSK’dan (4A’dan) emekliyse babasının vefatından sonra da yetim aylığı alabilir.

Bu emekli maaşının alınabilmesi için bazı şartlar mevcut. Örneğin, 2008 yılının Ekim ayından sonra vefat eden ve SSK’lı olan kişinin en az 5 senelik sigortasının bulunması ve 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Ya da memur ve Bağ-Kur’lu eş, 2008 yılının Ekim ayından sonra vefat ettiyse en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Bu şartlar sağlanamazsa birden fazla emekli aylığı alınamıyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.