Çin – Amerika Gerilimi Rusya’dan mı Kaynaklanıyor?

Dünyanın süper güçleri arasında sular giderek ısınıyor. Bir süredir çok yakın ilişkiler sergileyen Çin ve Rusya ikilisinin farklı bir durumunun ortaya çıktığını da belirtmek gerekiyor.

Yayınlanma:
Çin – Amerika Gerilimi Rusya’dan mı Kaynaklanıyor?

Dünyanın süper güçleri arasında sular giderek ısınıyor. Bir süredir çok yakın ilişkiler sergileyen Çin ve Rusya ikilisinin farklı bir durumunun ortaya çıktığını da belirtmek gerekiyor. Buna ek olarak orta – uzun vadede başkaca sorunlarında gündeme gelmesine kesin gözle bakılıyor.

Her Şey Casus Balon İle Başladı!

"Casus balon" olayı ABD ile Çin arasındaki gerilimi daha da tırmandırdı. Bu durum bir kaosunda başlangıcı olarak ön plana çıktı. Çin'in son dönemdeki eylemlerinden duyduğu rahatsızlığı açıkça dile getiren ABD yönetimi, Çin'in Rusya'ya yönelik davranışlarından özellikle endişe duymaktadır. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Wang Yi'nin Münih Güvenlik Konferansı'nda bir araya gelmeleri uzlaşma işareti vermedi.

Gözetleme balonunun fırlatılmasından bu yana iki ülke arasında yapılan ilk üst düzey görüşmede Blinken şunları söyledi: 'Çin'in egemenliğimizi ve uluslararası hukuku ihlal ederek bir gözetleme balonu fırlatması kabul edilemez. Şimdilik Çin ve Amerika arasındaki gerginliğin bir süre daha bu çizgide devam edeceği ön görülüyor.

ABD’li Kaynaklar Durumdan Memnun Değil

CNN'e konuşan ABD'li kaynaklar Çin'in Rusya'ya verdiği askeri desteğin arttığına dair açık işaretler olduğunu söyledi. Çin'in Rusya'ya "radar altında" silah sağladığı bildiriliyor. CBS'e konuşan Blinken, Çinli şirketlerin şu anda Rusya'ya "öldürücü olmayan" yardım sağladığını, ancak Çin'in gelecekte Rusya'ya silah sağlayabileceğine dair işaretler olduğunu söyledi. Blinken, bunun Çin için ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Gerginliğe Fransa’da Dahil Oldu

MACRON: Rusya ile ilişkiler daha da gergin bir noktaya getirilmemeli.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Münih Güvenlik Konferansı dönüşünde Fransız basınına yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna ile savaşında yenilmesini istediğini ancak "ezilmesini" istemediğini söyledi. Macron, "Rusya'nın Ukrayna'da yenilmesini ve Ukrayna'nın konumunu koruyabilmesini istiyorum" dedi.

"Rusya'ya kendi topraklarında saldırarak onu tamamen yenmeye çalışmamız gerektiğini düşünmüyorum" diye ekledi. Bu gözlemciler her şeyden önce Rusya'yı yok etmek istiyorlar. Elbette ki, söz konusu olan bu durum Fransa açısından son derece riskli ve zor yine de Fransa bu konuda kendine bir alan bulmaya devam edecek " dedi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.