Çocuklarınızın Boş Zamanlarını Sanal Dünyayla Geçiştirmeyin

Bilgisayar oyunlarının çocukları gerçek dünyadan koparıp, sorumlulukların olmadığı sanal dünyaya bağladığını, çocuklarda birkaç yıl sonrasında depresif belirtiler görüldüğü uzmanlar tarafından belirtildi. Konuyla ilgili...

Yayınlanma:
Çocuklarınızın Boş Zamanlarını Sanal Dünyayla Geçiştirmeyin

Bilgisayar oyunlarının çocukları gerçek dünyadan koparıp, sorumlulukların olmadığı sanal dünyaya bağladığını, çocuklarda birkaç yıl sonrasında depresif belirtiler görüldüğü uzmanlar tarafından belirtildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özcan Palavan“ Boş zamanlarda çocukları sanal dünyaya mahkum etmeyin.” dedi.

Yurtdışında yapılan araştırmalar video oyunları veya internet üzerindeki oyunları oynayan çocukların gerçek dünyadan kopup, sorumlulukların olmadığı sanal dünyaya bağlandığını belirten Palavan, “ Oyunlarla daha fazla vakit geçiren çocukların birkaç yıl sonrasında depresif belirtiler gösterebiliyor. Bilgisayar oyunlarının kişinin zamanın nasıl geçtiğini anlamadan, dışarıdaki hayatı kaçırmaya sebep olan bir tarafı var. Oyunların gerçekçiliği sayesinde dünyevi dertlerden uzaklaşıp, yapmak istenilmeyen sorumluluklar akla gelmediği için de rahatsız olunmuyor. Oyun sonrasında biriken işler fark edildiğinde, oyun esnasındaki rahatlığı özleyip, zamansızca tekrar oyun oynamaya başlanıyor ve kişilerin zaman içinde gerçek dünyaya yabancılaşıp sosyal kaygı, depresyon gibi sonuçlara maruz kalınıyor.” diye belirtti.

Palavan, “Bilgisayar ve internette geçirecekleri süreyi belirleyin ve bu süreyi aşmasına izin vermeyin. Kurallarınız net olursa ve çocuk bunu alışkanlık haline getirirse zorluk yaşamazsınız. Yaşlarına uygun eğitim programları ve bilgisayar oyunları alın. Belli bir bilince ulaşana kadar bilgisayar başında geçirdiği süre kadar yaptığı çalışmaları da denetim altında tutun.” tavsiyelerinde bulundu.

Çocuklara eğitim hedeflerine uygun oyunlara yönlendirin diyen Palavan, “

Çocuğun bilgisayarda yaptığı çalışmaları onunla paylaşın. Bilgisayar kullanıcısıysanız evde gereğinden fazla bilgisayar başında zaman geçirmeyerek çocuğunuza olumlu örnek olun. Çocuğunuz internet kullanıyorsa onun için uygun olan sitelerin listesini belirleyerek girdiği siteleri kontrol altına alın.” dedi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.