"1,5 Adana" Elektrikli Otomobili Çukurova Üniversitesi'nin Gururu Oldu

"1,5 Adana" İsimli Elektirikli Otomobil, TÜBİTAK'tan aldığı ödüllerle Çukurova Üniversitesi'nin gururu olduÇukurova Üniversitesi Sinerji Kulübü ve Makine Mühendisliği öğrencilerinin öncülüğünde aylar süren hazırlık...

Yayınlanma:
"1,5 Adana" Elektrikli Otomobili Çukurova Üniversitesi'nin Gururu Oldu

"1,5 Adana" İsimli Elektirikli Otomobil, TÜBİTAK'tan aldığı ödüllerle Çukurova Üniversitesi'nin gururu oldu

Çukurova Üniversitesi Sinerji Kulübü ve Makine Mühendisliği öğrencilerinin öncülüğünde aylar süren hazırlık çalışmalarının ardından tamamlanıp TÜBATAK'ın düzenlemiş olduğu yarışmada boy gösteren 1,5 Adana isimli elektrikli otomobil 2 yıl üst üste TÜBİTAK'tan önemli ödüller alarak Çukurova Üniversitesi'nin ve Adana'nın gururu oldu.

Projenin Danışmanlığını Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Durmuş Ali Bircan’ın yaptığı, ÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından tasarlanıp, imal edilen “1,5 Adana” isimli elektrikli araç, TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması’nda Kurul Özel Ödülünü almayı başardı.

1 TL'lik Sarj ile 120 km gidiyor.

Araçla ilgili bilgi veren takım kaptanı Umutcan Olmuş ise, “2 kişilik olan aracımız, tam dolu bataryayla 350 km yol alabiliyor. Güncel elektrik fiyatı göz önüne alındığında aracımız 1 TL’ye 120 km götürmektedir. Batarya 3 saatte doluyor. Tasarımı Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerine ait olan telemetri sistemi sayesinde araç ile ilgili tüm bilgiler, batarya durumu, araç ve batarya sıcaklıkları ve hız gibi parametreler araç içerisinden ve hazırlanan yazılım ile bilgisayardan kontrol edilebilmektedir” dedi.

Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği'nde eğitim gören 12 öğrencinin geliştirdiği 1 TL'lik enerji ile 120 kilometre giden ‘1.5 Adana' isimli otomobile TÜBİTAK ödül verdi.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden 12 öğrenci tarafından tasarlanan ve Adana'yı çağrıştırsın diye ‘1,5 Adana' adı verilen elektrikli araç için Ar-Ge dahil 7 ay çalışma yapıldı. Umutcan Olmuş, Durmuş Can Acer, Yunus Emre Güzelel, Hamdi Yalçın, İbrahim Aşçı, Fatih Can Arslan, Hakan Türkmen, Ferdi Besni, Metin Katrancı, Sercan Demirkıran, Volkan Akça ve Ferhat Arslan'ın geliştirdiği araç iki kişilik araca Prof. Dr. Hüseyin Akıllı ve Doç. Dr. Durmuş Ali Bircan da destek oldu.

cukurova-universitesi-elektrikli-otomobil-1,5adanaÖğrenciler Umutcan Olmuş ve Yunus Emre Güzelel, "1,5 Adana" adını verdikleri otomobilin çalışma sistemi ve özellikleri hakkında şu bilgiyi verdi:

"Bir batarya sistemi ve elektrikli motordan oluşan basit bir düzenek kurduk ve bataryadan alınan enerjiyi doğrudan motora, motor aracılığıyla tek tekere aktarıyor, böylece tahrik (itme) sağlanarak hareket oluşuyor. Aracımız normal şartlarda 70 km hız yapıyor ve 1 TL'lik elektrik şarjı maliyetiyle 120 km yol kat edebiliyor. Bu özellikleri dolayısıyla TÜBİTAK'tan Kurumsal Ödül aldık."

1,5 Adana Otomobil Takımına İngiltere'den davet geldi

1,5 Adana ekibi , bu sene İngiltere Kraliçe Elizabeth Olimpiyat Parkı'nda gerçekleştirilecek olan Shell Eco Marathon 2016 Europe yarışlarına katılmaya hak kazandı. Çukurova Ünivesitesi'ni bu kez Avrupa'da temsil edecek 1,5 Adana ekibine canı gönülden başarılar diliyoruz.

1,5 Adana Yeni Takım Arkadaşları arıyor!

Facebook sayfalarından yaptıkları duyuruyla yeni takım arkadaşlarını duyuran ekibin bir parçası olabilirsiniz. 12 kişiyle başlayan ekip artık organizasyonlara bir otobüs dolusu ekip arkadaşlarıyla katılıyor.

"1.5 Adana Elektromobil Takımı Mekanik ve Tasarım Ekibi'ne yeni takım arkadaşlarını aramaktadır. Projeye dahil olmak isteyen arkadaşların linkte yer alan formu doldurmaları gerekmektedir."

"1.5 Adana Elektromobil Takımı, Elektrik Ekibi için yeni çalışma arkadaşlarını arıyor.

Kaçıncı sınıfta olduğun mühim değil, sen de elektrik/elektronik bilgine güveniyor ve bu başarılı ailenin bir parçası olmak istiyorsan, başvuruları kaçırma.!"

1,5 Adana Facebook Sayfasını takip ederek güncel duyurulara ulaşabilir ekibe katılma şansınızı arttırabilirsiniz: https://www.facebook.com/1bucukadana

1,5 adana ekibi2014 yılında başlayan başarı 2015 yılında da artarak devam etti ve "1,5 Adana" aracının yanına "Atok" ve "Akıncı" da eklendi. 2015 yılında 1,5 Adana TÜBITAK'tan 2 ödülle dönmeyi başardı.

TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencileri damga vurdu. Tasarlayıp imal ettikleri ATOK, AKINCI ve 1,5 ADANA adını verdikleri üç araçla yarışlara katılan ÇÜ Mühendislik–Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri başarılı sonuçla döndü.

Örnek projeye imza atan başta Umutcan Olmuş ve İbrahim Aşcı olmak üzere tüm değerli öğrenci arkadaşlarımızı tebrik eder, başarılarının artarak devam etmesini dileriz.

Bekir Sıddık KOÇ

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.