Cumhurbaşkanı Başdanışmanından Garo Paylan'ın Soykırım Sözlerine Sert Yanıt | SON DAKİKA

TBMM Genel Kurulunda devam eden anayasa görüşmeleri sırasında soykırım tartışmasını başlatan HDP Milletvekili Garo Paylan'a Cumhurbaşkanı Başdanışmanından cevap geldi. İşte yapılan açıklama.

Yayınlanma:
Cumhurbaşkanı Başdanışmanından Garo Paylan'ın Soykırım Sözlerine Sert Yanıt | SON DAKİKA

TBMM'de devam eden anayasa görüşmeleri sırasında HDP Milletvekili Garo Paylan tarafından kullanılan soykırım ifadesine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'dan yanıt geldi.

Yalçın Topçu, “Her ülkenin haini vardır, her ülkenin o ülkenin hak ve menfaatlerini düşünen insanı vardır. Soykırımdan bahsedenler önce 21. yüzyılda Hocalı’da yaptıkları soykırımın hesabını vermeliler” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu katılığı bir programda yaptığı açıklamada, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın, önceki gece TBMM Genel Kurulunda kullandığı "soykırım" ifadesi ile ilgili, “Her ülkenin haini vardır, her ülkenin o ülkenin hak ve menfaatlerini düşünen insanı vardır. Türkiye çok büyük bir ülkedir, Türkiye, Türkiye’den de büyük bir ülkedir onun için bu büyük ülkenin Meclis’inde de sokağında da her yerinde bu ülkenin kahramanları olduğu gibi alçakları da olur hainleri de olur. Bundan hiçbirimizin gocunmasına gerek yoktur. Bu dünya üzerinde insanlıkla ilgili hangi devlet, hangi millet, hangi şahıslar soykırım yaptıysa Allah onları kahretsin. Bizim tarihimizde asla böyle şeyler söz konusu değil. 0 bin yıllık Türk tarihi bu dünyanın üzerine adaleti, merhameti ve barışı getirmiştir. Bizim dedelerimiz Tanrı Dağı’ndan inip Anadolu’ya, Malazgirt’e girdikleri andan itibaren Mezopotamya’nın çocukları ile, Balkanların çocukları ile, Afrika’nın çocukları ile, Hicaz’ın çocukları ile kucaklaşmışlar ve Hira’ya çıkıp ‘İnnemel mû’minûne ihvetun’ (Mü’minler ancak kardeştirler) emrinin gereğini bir hakkın binlerce yıl uygulamış bir millettir. Biz savaşlara bir ahlak getirdik. Savaşları istemeyiz ama savaş yaptığımız zamanlarda bile o savaşın bir ahlakı vardı. Türk tarihinin savaşlarında asla kadınların ırzına geçilmedi, çocuklar asla öldürülmedi, medeniyetten, insanlıktan bahsedenler 21. yüzyılda Bosna’da, Kosova’da kadınların ırzına geçti, çocukları katletti. Şimdi bütün dünyanın gözü önünde Şam’ı, Halep’i, Musul’u, Bağdat’ı yaşanmaz hale getirdi. Arakan’da Müslüman çocuklara eziyet yapılıyor ve bütün dünyanın gözü önünde Karabağ’da alçak, zalim, haksız bir Ermeni işgali devam ediyor. Bunu asla kabul etmeyeceğiz ve yüksek sesle haykıracağız. Soykırımdan bahsedenler önce 21. yüzyılda Hocalı’da yaptıkları soykırımın hesabını vermeliler. Türkiye Devleti ve milletli olarak Ermenilerin Hocalı’da 21. yüzyılda yaptıkları soykırımın takipçisiyiz ve işgalin son bulmasını istiyor ve bütün uluslar arası organizasyonlarda bunu dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Soykırım Tartışması

TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin 11'inci maddesi görüşülürken söz alan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın Ermenilere 'soykırım' yapıldığı iddiası gerginliğe neden oldu.

AK Parti milletvekilleri, 'soykırım' ifadesinden dolayı Garo Paylan'ın özür dilemesini istedi. Ancak Paylan konuşmasına "Bir zamanlar yüzde 40 idik. Bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki; ben bunun adına soykırım diyorum. Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Bir zamanlar atamın, dedemin başına ne geldiğini çok iyi biliyorum. Adını siz koyun o zaman. Biz yok hükmündeyiz. Binde bire düşmüşüz," diye devam edince AK Partili milletvekilleri masaya vurarak protestoda bulundu.

Bazı Ak Partili milletvekilleri kürsüye doğru yaklaşırken, HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Paylan'ı kendi sıralarına götürdü. Ak partili milletvekilleri Paylan'a "Ermeni diasporasının ifadelerini kullanamazsın burada. Böyle ifade özgürlüğü olmaz. Bu ne edepsizlik, bu ne şahsiyetsizlik" diye tepki gösterdi.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın tartışmanın uzaması üzerine birleşime ara verdi.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.