Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin Arasındaki Görüşmenin Detayları

Son 6 ayda 4. kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında önemli konular görüşüldü. İşte ikili arsındaki görüşmenin detayları.

Yayınlanma:
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin Arasındaki Görüşmenin Detayları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, 6 ayda 4. kez bir araya geldi.

Görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin yapacakları görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantılarına ara verilme sürecinin yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Dünya Enerji Kongresi'nde Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldiklerini hatırlattı ve bugün yaşanan süreci tetiklemesi bakımından o kongrenin hayırlı bir kongre olduğunu söyledi.

Enerji İşbirliği

Türkiye ile Rusya arasında enerji noktasındaki iş birliğinin çok farklı olduğuna, petrol ve doğal gazda Rusya ile bu sürecin artarak devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki çalışmaların hızla normalleşme süreci içerisinde sürdüğünü vurguladı ve şunları kaydetti: “Ekonomik, ticari, askerî, savunma sanayine yönelik birçok alanda atacağımız adımlar, bugünkü ÜDİK toplantımızın ana başlıklarını teşkil edecektir. Bölge sorunlarını da etraflıca ele alacağımız bu ÜDİK toplantısı, ülkelerimizin bu süreçteki etkinliğini daha da artıracaktır.”

İki Ülke İlişkileri Yüksek Tempoda

İki ülke ilişiklerinin yüksek bir tempoda iyileşmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin de ÜDİK formatında son görüşmelerinin 2014'te gerçekleştiğini hatırlattı ve "Bu sürede çok gelişmeler oldu. Türkiye-Rusya ilişkilerinin ülkelerimize yakışır bir seviyeye ulaşabilmesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

Kriz Çözümünde Aktif Rol

Rusya Devlet Başkanı Putin değerlendirmesine şöyle devam etti: “Son zamanlarda Suriye dâhil olmak üzere dünyadaki krizleri çözmek için aktif bir biçimde çalışmaya devam ediyoruz. Rusya ve Türkiye, askerî ve istihbarat kurumları seviyesinde iyi ve etkili ilişkiler kurdu. İlişkiler hızlı şekilde onarılıyor. Moskova böyle olduğu için çok memnun. İlişkilerimizin hak ettiği seviyeye çıkması için aktif bir biçimde çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye askerî ve istihbarat makamları arasında böyle yakın iş birliği kurulacağını kimse beklemiyordu."

İki Ülke Arasındaki Ticari İlişkiler

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin de yeniden düzene girdiğine dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı Putin, “Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’a bu konuyla ilgili dün bilgi vermiş, ikili ticari ilişkilerin yeniden normalleşmesi için atılmakta olan adımları görüşmüştü” dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin yatırım birliği ve büyük kapsamlı projelerin gerçekleşmesi için hazırlıkların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

İlişkiler Üst Düzeyde

Putin ayrıca şunları kaydetti: "Devletlerarası bağlarımızın hızlı tempoyla düzelmesinden çok memnunuz. Bu formatta ki son görüşmemiz çok uzun zaman önce 2014 yılında gerçekleşti. Bu zaman içerisinde birçok olay yaşandı, son zamanlarda Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerinin en üst düzeye taşınması üzerinde aktif olarak çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Rus lider şu şekilde devam etti: "Ticari ekonomik bağlarımız düzeliyor. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev dün Türk mevkidaşını ekonomi alanındaki ilişkilerimizin düzelmesine yönelik alınan önlemler hakkında bilgilendirdi. Aynı zamanda yatırım alanındaki işbirliğimizde devam ediyor ve çeşitli projeler hayata geçiriliyor.” İki liderin basına kapalı baş başa görüşmesi devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin bu değerlendirmelerinin ardından baş başa görüşmeye geçti.

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.