Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB Üyelik Sürecine Yönelik Açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir programda yaptığı açıklamaları ile son günlerde dövizde yaşanan yükselişe ve AB ile ilişkilere değindi.

Yayınlanma:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB Üyelik Sürecine Yönelik Açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB-Türkiye ilişkileri konusunda bazı açıklamalarda bulundu.

AB ile ilişkilerin sona ermediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AB defterini henüz kapatmış değiliz. Ama karşımızdaki fotoğraf şimdilik bu konuda olumlu yönde beklentilere kapılmamıza izin vermiyor" sözlerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Four Seasons Bosphorus Otel'de "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, doların yükselişine ilişkin Erdoğan, "Gelin altını piyasaya sokalım. Yerli para ile borçlanmanın yollarını arayalım. Yaşadığımız bu süreci birlikte dayanışma içinde atlatmalıyız. Bu topraklar bizim hepimiz kardeşi" açıklamalarını yaptı

Yerli Para Birimi Açıklaması

Döviz ile işyeri kiralamalarına değinen Erdoğan, "AVM'lerde vesaire patronlar hep dövizle kiralama yolunu seçiyorlar. Biz de diyoruz ki şimdi burada yeni bazı adımlar atmak suretiyle geçici bir düzenleme, gerekirse yapılır ve ülkemizin şu anda bu süreci başarıyla atlatabilmesi için yerli para birimiyle bu süreci atlatma adımını atmalıdır, diye ben buna inanıyorum, bunu da duyurdum, duyuruyorum, duyuracağım. Çünkü bir diğeriyle adeta emperyal bir mantık var, öbür tarafta da kızmasın tabii AVM'deki mağaza sahipleri, orada çırpınan, battı batacak durumda olan esnaf var. Bu süreci beraber atlatmalıyız, dayanışma içinde atlatmalıyız. Ekonomik baskılara karşı da bu ülke kendisini elbette müdafaa eder" diye konuştu.

AB Defterini Şu Anda Kapatmış Değiliz

Avrupa Parlamentosu tarafından alınan Türkiye'nin AB üyelik süreci durdurulsun kararına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye bulunduğu konum itibariyle her oluşumun tabii bir parçasıdır. Avrupa Birliği maalesef, bu açık gerçeği göremediği görse de kabul edemediği için tam üyelik müzakerelerimizi yokuşa sürmekte ısrar etmiştir. 53 yıl bu ülkeyi kapısında bekleten bir AB var. Bulunmaz hint kumaşı değilsin ya. Biz öyle de böyle de 53 yılı sürdürdük. Dünyada birçok ülkeye bu tür baskılar yaptınız. Ne oldu bitirdiniz mi? Evelallah Türkiye'yi hiç bitiremezsiniz. Biz kendimize, dostlarımıza, kaynaklarımıza güveniyoruz. Çalıştığımızın iki üç katı çalışır, dünyayı dolaşır asla boyun eğmeyiz. İdeolojik dayatmalar ile boyun eğdirtmeye kalkanlar kusura bakmasınlar. Türkiye o ülkelerden bir ülke değil. Çalıştığımızın iki üç katı çalışır, dünyayı dolaşır asla boyun eğmeyiz. İdeolojik dayatmalar ile boyun eğdirtmeye kalkanlar kusura bakmasınlar. Türkiye o ülkelerden bir ülke değil. Siz 100 kişi, 200 kişi, 300 mülteciye bakamazken bu ülke şu anda kendi sermayesinden, cebinden 3 milyon mülteciyi evelallah barındırıyor, bakıyor, her şey ortada. Avrupa Parlamentosu'nun son kararı, yıllardır zaten yaşadığımız bu gerçeğin bizzat kendileri tarafından ikrarıdır. Türkiye'nin AB tarafından bu şekilde tahkir edilmesi elbette bizi üzmüştür. Buna rağmen şu anda, bak şu anda diyorum, AB defterini henüz kapatmış değiliz. Ama karşımızdaki fotoğraf şimdilik bu konuda olumlu yönde beklentilere kapılmamıza izin vermiyor. Fakat şunu da hiç kimse unutmasın; Türkiye'nin önünde daima çok fazla alternatif mevcuttur ve bu alternatiflerden herhangi birisini değerlendirmek suretiyle biz yolumuza devam ederiz. Burada şu anda ifade etmeyi doğru bulmuyorum ama biz tabii bu alternatiflerle de görüşmelerimizi devam ettiriyoruz."

5Haber.com   | İstanbul

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.