Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bankacılara Çağrı: "Faizleri Lütfen Makul Seviyelere Çekin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir programda bankacılar seslenerek faizleri indirmeleri konusunda çağrıda bulundu. İşte o konuşma.

Yayınlanma:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bankacılara Çağrı: "Faizleri Lütfen Makul Seviyelere Çekin

Borsa İstanbul ile İslam Kalkınma Bankası arasında imzalanacak olan Stratejik İş Birliği için Mutabakat Zaptı Gong Törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide son günlerde yaşanan durumu ve bu durum için çözüm önerileri yönünde bazı açıklamalarda bulundu. Bankalara faiz indiriminde bulunmaları için çağrı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Reel faizlerin düşürülememiş olması özeleştiridir. Yıllarca bu yüzden Merkez Bankası'nı eleştirmek zorunda kaldım. Hala da eleştiriyorum Merkez Bankası bağımsızdır şudur budur. Tamam o yine bağımsızlığını oynasın ama ben siyasetçiyim. Benim ona resmen müdahale etmem yetkim yok. Böyle bir şey yapılıyorsa ben de kalkıp eleştirimi yapacağım. Halkımın karşısında tokadı yiyen benim. Uyarımı yapacağım o da çözüm yolu bulacak. Tokadı ben, sefayı o sürsün yok öyle bir şey. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına sözüm yok. Bankacılık sektörüne bir kez daha sesleniyorum ve diyorum ki, faizleri lütfen makul seviyelere çekin. Kişisel olarak piyasaya siyaseten ve kamu gücüyle müdahaleyi doğru bulmadım. Ama piyasanın da kendisine müdahale yollarını açmayacak tutarlılıkta yoluna devam etmesi gerekiyor" sözlerini söyledi.

Türkiye'de Kriz Tellallığı Yapanların Beklediği Kriz Gelmeyecektir

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise son günlerde dolarda dolarda sürekli olarak görülen artışa değinerek, "Bugünlerde bütün küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların altında faizin bir değişken olarak modele dahil edilmesi yatmaktadır. Dalgalanmaların da en aza indirilmesi için bütün dünyada faizsiz finansman modellerinin daha çok uygulanabilir hale getirilmesi lazım. Dolar sadece gelişen ekonomilerin para birimleri karşısında değil Euro , Sterlin dahil gelişmiş ülkelerin para birimleri karşısında da çık kısa sürede değer kazanması söz konusudur. Ciddi bir baskının tartışmaları yaşanıyor dünyada. Aynı şey Türk Lirası üzerindedir. Bir baskı söz konusudur. Bu baskı, çok büyük oranda küresel faktörlü ve dışarıdan gelmektedir. Doların karşısında TL'nin değer kaybı hiçbir şekilde makro göstergeleri kalıcı olumsuz etkileme kapasitesine kesinlikle sahip değildir. Uygulanan kur politikası bu tür dalgalanmalar üzerinde kalıcı hasar oluşturmaması için engeldir. Bu dalgalı kur politikasıdır. Özelikle son haftalarda Amerika'dan gelen büyümelerin olumlu gelmesi faiz artış beklentisinin güçlenmesi, ABD seçimlerinden gelen beklenmeyen sonuç, Doların bütün para birimleri karşısında değer kazanması sonucunu ortaya çıkarmıştır. Uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki varlığı bir sigorta vazifesi olma özelliği daha çok ortadadır. Son günlerde birileri tarafından Türkiye'de kriz tellallığı yapılmaktadır. Bu söylemlere yabancı değiliz aslında. Hiç birinin bilimsel temeli yoktur. Bekledikleri kriz gelmeyecektir. Her türlü önlem alınmakta alınmaya da devam edecektir. Türkiye güçlü bir şeklide büyümeye devam etmektedir" sözlerini söyledi.

5haber.com  | İstanbul

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.