Darbe Talimatı , Planlaması ve Sonrası Günyüzüne Çıkmaya Başladı

Darbe soruşturması kapsamında düzenlenen iddianamede, alınan ifadeler doğrultusunda darbe talimatı, planlama süreci ve darbe sonrasına yönelik yapılan planlar, tüm ayrıntıları ile ortaya çıkmaya devam ediyor. İşte o iddianame

Yayınlanma:
Darbe Talimatı , Planlaması ve Sonrası Günyüzüne Çıkmaya Başladı

Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki grubu tarafından düzenlenen ve halkın dik duruşu sayesinde bertaraf edilen darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmalarda alınan ifadeler sonrasında, darbe girişiminin iç yüzü ve tüm detayları ortaya çıktı.

İzmir'de yürütülen soruşturma kapsamında hakim karşısına çıkartılacak olan 265 sanık hakkında hazırlanan bin 300 sayfalık iddianamede tüm ayrıntılara yer verildi. İddianamede ismi verilen bir numaralı sanık ise örgütün ele başı Fethullah Gülen.

İddianamede Adı Geçen Sanıklar

Hazırlanan iddianame ile başta Fethullah Gülen olmak üzere, diğer tüm zanlılar hakkında, 'anayasal düzeni ortadan kaldırma veya görevini devam ettirmesini engellemeye teşebbüs, silahlı terör örgütüne üyelik, TBMM'yi ortadan kaldırma veya görevini engellemeye teşebbüs' suçlamaları ile duruşmalar gerçekleşecek. İddianamede adı geçen diğer isimler ise şu şekilde açıklandı:

# Ege Ordusu Kurmay Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen,

# NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil,

# Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol,

# Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız,

# Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur,

# Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural,

# Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter,

# İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan,

# Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka,

# Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş,

# Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez

# Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün,

# Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser.

Dışarıdan Destek Alındı

Yapılan askeri darbe girişiminde, yabancı istihbaratlardan da destek alındığı belirtilen iddianamede, örgütün ordu içinde sinsice yerleştirdiği kişilerin YAŞ kararıyla görevden alınmalarını engellemek ve pozisyonlarını korumak amacıyla 15 Temmuz gecesi saat 22.00'da, Yurtta Sulh Konseyi adı altında bir teşekkül gerçekleştirdiği belirtildi. Darbe girişimi gecesi, Genelkurmay Karargahından örgüt üyeleri tarafından tüm askeri birliklere sıkıyönetim direktifi verildi. Sıkıyönetim direktifleri, birliklerdeki örgüt üyelerine ulaştırılması sonucu 16 Temmuz gece saat 03.00'da darbe yapılması planlandı. Planlamanın MİT tarafından deşifre edilmesi sonrasında ise örgütün üst düzey yöneticileri ve onlara destek olan yabancı istihbarat birlikleri, planda saat değişikliğine giderek saat 21.00 itibariyle eylem planlarını yürürlüğe koydu.

İlk İş Kuvvet Komutanlarını Belirlemek ve Cezaevindeki FETÖ'cüleri Çıkarmak

Örgütün TSK imamı olarak açıklanan Adil Öksüz'ün darbe girişimi öncesinde, örgüt üyesi komutanlarla Ankara'da bir villada toplantı yaptıkları ve darbe girişimi buradan planladıkları ortaya çıktı. Gizli tanıklardan alınan ifadelerde, bu villada darbe sonrasında ilk iş olarak kuvvet komutanlıklarında yapılacak görevlendirme ve cezaevlerinde tutuklu olan örgüt üyelerini serbest bırakma işi olduğu belirtildi.

Darbe Planı Gülen'in Onayına Sunuldu

Adil Öksüz ve TSK içindeki FETÖ'cü komutanlar tarafından Ankara'daki villada oluşturulan darbe planı, 12 Temmuz günü Adil Öksüz tarafından örgüt ele başı Fethullah Gülen'e sunuldu ve Gülen'im onayından geçti. Onay alınmasının ardından ise plan devreye sokuldu. Öte yandan Öksüz'ün villada bir telefon görüşmesi yaptığını söyleyen bir gizli tanık, Adil Öksüz'ün görüşmeden sonra orada bulunan askerlere, büyüğümüzün (Fethullah Gülen ) selamı var diyerek sözde moral ve motivasyon sağladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve Diğer Müdürler Nerelerde Tutulacaktı?

İfadeleri alınan gizli sanıklar, Ankara'daki villada konuşulan darbe planında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Başbakan Binali Yıldırım'a ne yapacaklarını da anlattı. Darbe gecesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÖKK'da görevli timler tarafından alınarak hava yolu ile İstanbul'a getirilecek ve yine hava yolu ile denize açılacak bir gemiye bindirilecek ve burada esir alınacaktı. Başbakan Yıldırım ise yine ÖKK 'daki timler tarafından alınacak ve Akıncı Hava Üssü'ne getirilecekti. Ayrıca Bakanlara da yapılacak olan yaptırımlardan da bahseden tanıklar, İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı Akıncı Hava Üssü'ne MİT Müsteşarı Hakan Fidan Akıncı Hava Üssü'ne, EGM Genel Müdürü Celalettin Lekesiz Akıcı Hava Üssü'ne, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç Akıncı Hava Üssü'ne ve Özel Harekat Daire Başkanı'da Akıncı Hava Üssü'ne getirilecek ve burada tutulacaktı.

Akar İkna Olmazsa Darbe Olmaz

Planın gerçekleştirildiği villada yapılan görüşmeler arasında ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ikna edilmemesi durumunda darbenin başarısız olacağının konuşulduğu belirtildi. Gizli sanıklardan alınan ifadelerde Adil Öksüz'ün, Hulusi Akar'ın ikna edilebileceğine inandığı ve ayrıca Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'ninde darbeyi destekleyebileceği söylendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İçin Planlanan Operasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da olması üzerine plan yapıldığını belirten gizli sanıklar, Cumhurbaşkanının Marmaris'e geçmesinden sonra planların değiştirildiği ve 39 askeri personelin operasyona katıldığı, ancak operasyonun başarısız olması sonucu helikopterin bir yaralı ile üsse geri döndüğünü söyledi.

İddianamede örgütün sistematik çalışması ve hiyerarşi durumundan da bahsedilirken, davanın önümüzdeki günlerde görülmesi bekleniyor.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.