Depremde Yakınları Vefat Edenlere Ölüm Aylığı Verilecek Mi?

Kahramanmaraş merkezli büyük depremden onlarca şehir etkilendi. Binlerce binanın yıkılması sonrasında on binlerce yurttaş hayatını kaybetti. Yaşanan bu büyük felaket sonrasında ise yakınlarını kaybedenlere ölüm aylığının verilip verilmeyeceği araştırılıyor.

Yayınlanma:
Depremde Yakınları Vefat Edenlere Ölüm Aylığı Verilecek Mi?

6 Şubat sabahı yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, Türkiye’de manevi olarak onarılamayacak bir hasar yarattı. Merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan ve Pazarcık ilçeleri olan depremde 42 binin üstünde yurttaş hayata veda etti.

Deprem felaketi sonrasında yakınlarını kaybeden birçok yurttaş ölüm aylığıyla ilgili araştırma yapıyor. Hayatını kaybeden sigortalı çalışanların ailelerine ölüm aylıklarının bağlanıp, bağlanmayacağı merak edilmekte.

Elazığ, Kilis, Adana, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Osmaniye, Şanlı Urfa ve Adıyaman’da yaşanan yıkımlarda birçok ölüm olmuştu. Bunula birlikte uzmanlar ölüm aylığı verilip verilmeyeceğiyle ilgili bilgi paylaştı.

deprem-botas-aciklama-65rr.jpg

Ölüm Aylığıyla İlgili Tüm Bilgiler

Depremde yaşamını yitiren yurttaşların ailelerine ölüm aylığı bağlanılacağı bilgisi kamuyu ile paylaşıldı. Uzmanlar depremde ölen kişinin aktif bir çalışan ise 1.800 günlük primi koşulunu doldurması gerektiğini ifade etti. 4A’lı işçilerde ise 5 yıllık sigortalık ve 900 gün prim koşulunun gerçekleşmesi gerektiği aksi halde bir defaya mahsus toplu ödeme yapılacağı aktarıldı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi olan Tarkan Zengin, konuyla ilgili kapsamlı açıklama yaptı. Zengin sözlerinde şu noktalara dikkat çekti;

"Deprem nedeniyle vefat edenler eğer emeklilerse bunların maaşları bir şarta tabi tutulmadan hak sahiplerine bağlanabiliyor. Eğer aktif olarak çalışıyorlarsa 4A'lı işçi, 4B'li Bağ-Kur'lu, 4C'li memur olarak çalışıyorlarsa burada temel bir şart var o da 1800 gün primlerinin yatmış olması gerekiyor."

155784.jpg

Primler Tek Sefere Mahsus Ödeniyor

Zengin prim şartlarını yerine getirmeyen ve hayatını kaybeden yurttaşlar için toptan ödeme yapıldığını aktardı. Bu ödemelerle ilgili olarak Zengin şunları aktardı;

''Bu toptan ödeme de kişinin primleri çalışan adına ödenen primleri bir defaya mahsus olmak üzere hak sahiplerine ödeniyor. Afet durumlarında ölüm aylığı koşullarında esnekliğe gidilebilmesi de mümkün. 1999 depreminde bu sürenin 360 güne düşürüldüğünü aktararak, "Bu konuda da belki ilerleyen günlerde adım atılma, çalışma yapılma ihtimalini değerlendiriyorum.''

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.