Depremden Sonra 18 Gündür Yerden Duman Çıkıyor

Deprem felaketinin ardından alınan kötü haberler bir süredir devam ediyor. Depremin ardından yerden yükselen duman 2 haftadan daha uzun bir süredir tütmeye devam ediyor.

Yayınlanma:
Depremden Sonra 18 Gündür Yerden Duman Çıkıyor

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde 18 gündür yerden yükselen duman bölge halkını endişelendiriyor. Bölgede incelemelerde bulunan Dr. Orhan Kavak, "Bazalt yığınının altında gömülü eski atıklar var. Bu asbest ya da cam lifleri olabilir" dedi.

Dumanlar Nerede Başladı?

Kahramanmaraş merkezde yaşanan depremlerin ardından Kayapınar'ın Fabrika mahallesinde bulunan eski Gümrük İdaresi binasının arkasındaki boş alandan dumanlar yükseldi.

Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Kavak, 18 gün boyunca dumanın yükseldiği alandan numune almakla görevlendirildi.

Depremden mi Kaynaklanıyor?

Dr. Kavak ilk analizinde dumanın depremden kaynaklanmadığı sonucuna varmış ve şunları söylemiştir.

"Vatandaşlar bize bu dumanın 6 Şubat'taki depremden bu yana yayıldığını söylediler. Elimize ulaşan ilk verilere göre dumanın depremden değil, bir depremzede ya da bölgede ateş yakan bir ziyaretçiden kaynaklandığı sonucuna vardık.

Bunun nedeni bazalt yığınının eski çöpler içermesidir. Bu asbest ya da fiberglas olabilir. Numuneler aldık ve bunları bağımsız olarak değerlendireceğiz. İlk bulguların ardından bu dumanların basit bir yanma kıvılcımından kaynaklandığı sonucuna vardık.

ee5bf683-undefined.jpeg

Daha önceki depremlerde hem ülkemizde hem de dünyada bu duruma benzer bazı sorunlar ortaya çıkmıştı. Özellikle deprem sonrasının planlandığı tahliye planlarının ve bina güvenliğinin bu tarz istenmeyen durumlar açısından son derece hayati bir öneme sahip olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için yetkililerden de açıklama bekleniyor.

Maddeler Sağlığa Zararlı!

Sağlığa zararlı kokulu maddeler saldığı için bu dumanların mümkün olan en kısa sürede giderilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, temel üzerindeki katı atık miktarının belirlenmesi ve derhal uzaklaştırılması önemlidir.

Bu içten yanmanın sonucu, mevcut katı atık miktarına bağlıdır. Dumanın yayılması ne kadar uzun sürerse, atık tarafından işgal edilen alan da o kadar büyük olur. İnsan sağlığına zararlı bir gaz içerir. Atık kimyasal bileşiklerden oluşur"

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.