Devlet Fındık Fiyatlarına Ne Zaman Müdahale Edecek?

Son dönemlerde fındık fiyatlarında meydana gelen düşüşe devlet müdahalesi ne zaman gelecek? Dövizdeki artış fındık fiyatlarını nasıl etkiliyor? İşte fındık fiyatlarında son durum ve devletin fındık fiyatlarına müdahalesi.

Yayınlanma:
Devlet Fındık Fiyatlarına Ne Zaman Müdahale Edecek?

Ordu Ziraat Odası eski Başkanı Onur Şahin, fındık fiyatlarındaki artışı değerlendirdi ve devletin fındık fiyatlarına ne zaman müdahale edeceğini belirtti. Şahin yaptığı açıklamasında, “Devlet fındık fiyatı 7 TL’nin altına düşerse müdahale eder.”dedi.

Dolarda son dönemlerde meydana gelen yükselişin fiyatlara yansımadığını söyleyen Onur Şahin, düşüş başladığında ise bu durum fındık fiyatlarına yansıtılacak.

Fındık ile döviz kuru artışı arasındaki ilişkiyi değerlendiren Şahin, “Zaten fındık miktarında düşüş belli bir şeydi. Dünyadaki ticaret birimi döviz olup da bunun yansımadığı tek ürün fındık olduğunu söyledim. Bu sahipsizliği ortaya koyuyor. Normalde fındıkta miktar az olsa bile dolara bağlı olarak fiyat artışı olması gerekirdi. Bu maalesef Ekim-Kasım ayında başlayan referandum çalışmalarına kurban gitti.“ ifadelerini kullandı.

2017 yılı ile ilgili çekincelerini söyleyen Şahin, “Nisan'ın ilk haftasındayız. Şu anki şartlara baktığımızda fındık rekoltesinde düşüşü etkileyecek bir unsur yok. Son beş yıldaki en iyi üretimi yaşayacağız. Şuan fiyat 10 TL bandında ve yeni sezon fiyatı eski sezonun kapanışından başlar. Dolar da 4 TL bandına oturdu. Maalesef fındıkta fiyat düşük bantta seyrediyor. Döviz düşmeye başlayınca bu düşüşün fındığa yansıtılma ihtimali var. Rekolte miktarına da bakılırsa bu fiyatın daha da düşeceğini gösteriyor.” dedi.

Müdahale Zamanı

Devletin fındık fiyatlarına müdahalesinin ne zaman olacağı yönünde açıklama yapan Şahin şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı:

“Devlet bir kere müdahale ederiz açıklamasını hala dolduramadı. Fındık 20 TL etmez dediler zaten. Buna rağmen hala ses yoksa fındıkta 9 TL normal karşılanıyordur, anlamına gelir. Bu da alıcıları rahatlatıyor ki alıcı kesim zaten devletin müdahale rakamının 7 TL’nin altında olduğunu biliyor. Yani devlet fındık fiyatı 7 TL’nin altına düşerse müdahale eder.”

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.