Diyanet'ten Ramazan Açıklaması geldi

Diyanet işleri Başkanlığı Din işleri yüksek kurulu Covid 19 salgını nedeni ile ramazan ayı ve oruç ibadetiyle ilgili açıklamada bulundu , kimlerin oruç tutup kimlerin tutamayacağı konusunda açıklamalarda bulundu.Diyanet İşleri...

Yayınlanma:
Diyanet'ten Ramazan Açıklaması geldi

Diyanet işleri Başkanlığı Din işleri yüksek kurulu Covid 19 salgını nedeni ile ramazan ayı ve oruç ibadetiyle ilgili açıklamada bulundu , kimlerin oruç tutup kimlerin tutamayacağı konusunda açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı " Ramazanda sağlıklı her müminin oruç tutması allahın emriyle farzdır. Bu ibadetin topyekün ertelenmesi mümkün değildir. Sağlıklı bireylerin oruç tutmaları hastalığın yayılması bakımından özel bir risk oluşturmamaktadır.

Yapılan açıklamada ;

Rahmet ayı Ramazan'ı şerif'in gölgesinin üzerimize düştüğü şu mübarek günlerde içinden geçtiğimiz kovid - 19 küresel salgın sebebiyle vatandaşlarımı tarafından oruç ve Ramazan 'la ilgili Din işleri yüksek kurulu'na pek çok soru gelmesi ile aşağıdaki hususların açıklanması uygun görülmüştür.

Yüce dinimizin ilkelerine göre her ibadetin ifa edileceği zaman , mekan ve şartlar vahiyle belirlenmiştir. raazan ayında sağlıklı olan her müminin oruç tutması Allah Teala'nın emriyle farz kılınmıştır. Bu ibadetin topyekün ertelenmesi mümkün değildir.

​Kur’an-ı Kerim’de Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde, orucun daha sonra kaza edilmesine izin verilmiştir (el-Bakara 2/185). İslam âlimleri, oruç tutulması halinde hasta olunması, hastalığın uzaması veya artması ihtimalini de bu kapsamda değerlendirmişlerdir. Buna göre;

kovid 19 sebebiyle doktor tarafından oruç tutması sakıncalı görülen kişiler.

Oruç tutmaya engel kronik rahatsızlığı olanlar

Oruç tutmaya engel olacak kadar yaşlı olanlar

Salgın devam ettiği müddetçe sosyal izalosyon kuralı çerçevesinde başkalarıyla temastan kaçınılmalı bu doğrultuda akraba komşu ve dostlarla beraber iftar yemeği düzenlemekten kesinlikle uzak durulmalı.

Halkımızın , toplum sağlığını korumakla görevli yetkililerin koyduğu kurallara uymaları, kendilerinin ve başkalarının hayatını tehlikeye atabilecek tutum ve davranışlardan uzak durmaları medeni bir sorumluluk olduğu gibi dini bir vecibedir.

Başkalarının hayatını tehlikeye atacak tutum ve davranışlardan uzak durulmasının dini bir vecibe olduğunu açıklayan kurul şunları açıkladı.

Yaşadığımız bu zor süreçte ortaya çıkabilecek yeni sıkıntıları da göz önünde bulundurarak ihtiyaç sahibi kardeşlerimize bağışlarımızı ulaştırmak ve yardımlaşmak, infak ayı olan Ramazan'ı hakkıyla idrak etmeye ve paylaşmaya bilincimizi canlı tutmaya hizmet edecektir. Camilerden uzak dualarımızı ve istiğfarlarımızı hep birlikte hanemizden Rabbimize yöneltmek , ramazan ayının maneviyatından azami derecede istifade etmeye vesile olacaktır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.