Diyarbakır'da Kimliğini Yenilemek İsteyen TIR Şoförünün Başına Gelmedik Kalmadı

Kimliğinde doğum tarihini değiştirmek için nüfus dairesine başvuran TIR şoförünün başına gelmeyen kalmadı. İşte detaylar.

Yayınlanma:
Diyarbakır'da Kimliğini Yenilemek İsteyen TIR Şoförünün Başına Gelmedik Kalmadı

Diyarbakır'da, TIR şoförlüğü yapmakta olan 62 yaşındaki Ramazan Pekdoğan, doğumunda dedesinin nüfusuna kaydolduğu için başına gelmeyen kalmadı. Ramazan Pekdoğan doğarken asker kaçağı olan babası nüfusa yazdıramadı. Dedesi kendi nüfusuna doğum tarihi 00.00. 1948 olarak kaydettirdi. Üzerinde gün ve ay olmayan kimliği yaklaşık 50 yıl taşıyan Pekdoğan, bu kimliğini değiştirmeye Nüfus Müdürlüğüne gidince, normalde halasının kızı ile evli olan ve 10 çocuğu bulunan Pekdoğan'a resmi kayıtlarda yeğeni ile evli olduğu belirtilerek, eşi ile boşanması gerektiği söylendi. Pekdoğan, Diyarbakır 2'inci Asliye Hukuk mahkemesine, 'Nüfusta Ana-baba adının düzeltilmesi ve değiştirilmesi' istemiyle açtığı davada dedesinin mirasından vazgeçtiğini belirterek, eşi ile boşanmaktan kurtuldu ve kimliğini değiştirerek, doğum tarihini de 1 Temmuz 1948 olarak düzeltti. 62 yaşında olmasına rağmen nüfustaki yaşanın 69 olduğu için TIR şoförlüğünü yapamadığını söyleyen Pekdoğan, ailelere çocukları nüfusu kendi adlarına ve yaşları doğru olarak kayıt etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Diyarbakır'da yaşayan TIR şöforü Ramazan Pekdoğan, 1955 yılında doğmasına rağmen ailesi tarafından nüfus kayıtlarına babası Bekir Pekdoğan asker kaçağı olduğu gerekçesiyle kardeşi ile birlikte dedesi Hasan Pekdoğan'ın çocuğu ve doğum yılı da 1948 olarak nüfusa kayıt edildi. Kendisine doğum tarihi kısmında ise 00.00.1948 yazılı nüfus cüzdanı verildi. Daha sonra halasının kızı Neriman ile evlenen ve 10 çoçuğu olan Ramazan Pekdoğan, uzun yıllar Türkiye, İran, Türkmenistan ve Tacikistan arasında TIR şöforlüğü yaptı. Bilgisayarların olmadığı dönemlerde kimliğindeki doğum henesinde gün ve ay yerine yazılan 00.00 sorun olmayan ve genelde doğum yılı olarak 1948 kayıtlara geçen Pekdoğan, bir gün Türkmenistan'da 00.00 yüzünden sorun yaşadı. Türkmenistan gümrüğündeki görevli, kimliğinde doğum günü hanesinde gün ve ay olmayan Pekdoğan'ı Türkmenistan'a almayarak İran'a geri gönderdi. İran'a gelip yeniden evrakları hazırlayan Ramazan Pekdoğan bir daha giriş yaptığı Türkmenistan'daki görevliye, "Ben yıl başı doğduğum için gün ve ay sıfırlanıyor o nedenle doğum günüme sıfır yazılmış"diyerek sorunu aştı.

Kimlikte Evliliğe Takıldı

Doğum günü hanesinde 00.00.1948 yazan kimliğini yaklaşık 50 yıl taşıyan Ramazan Pekdoğan, 2004 yılında da gittiği Nufus Müdürlüğünde değiştirdiği kimliğinde doğum tarihi yşerine yine 00.00.1948 yazıldı. Bilgisayarların resmi kurumlarda ve bankalarda kullanılmaya başlanması ile kimliğindeki doğum günün nedeniyle sıkıntı yaşamaya başlayan Ramazan Pekdoğan, 2013 yılında Diyarbakır Nüfus Müdürlüğüne giderek kimliğini değiştirmek ve doğum günü kısmına bir ay ve gün yazılmasını istedi. Kayıtları inceleyen görevliler, Pekdoğan'a resmi kayıtlara göre dedesinin adına kayıtlı olduğundan halasının kızı değil, yeğene ile evliymiş gibi göründüğünü ve öncelikle evliliğinin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Pekdoğan yaşanan durum karşısında şok olurken, görevliler, durumu nüfusa kayıtlı olduğu Lice Cumhuriyet Başsavcılığına bildirince, Başsavcılık, evliliğin iptali davası açtı.

Evliliğini Kurtarmak İçin Mirastan Vazgeçti

Kimliğinde dedesinin adına kayıtlı olması ve doğum günü hanesine 00.00 yazılması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan Ramazan Pekdoğan, bir avukat ile görüşerek Diyarbakır 2'inci Asliye Hukuk mahkemesine, "Nüfusta Ana-baba adının düzeltilmesi ve değiştirilmesi" istemiyle dava açtı. Pekdoğan mahkemede, nüfus kayıtlarında Hasan ve Ayşe'den doğma olarak gösterildiğini, yine nüfus kayıtlarına göre kardeşi Fahriye'nin kızı yani yeğeni Neriman ile evli olduğunu belirterek, "Ancak, nüfus kaydında babam ve annem olarak görülen şahıslar, aslında dedem ve babaannemdir. Babamın ismi nüfus kayıtlarında gözükmeyen Bekir, annemin ise yine nüfus kayıtlarında gözükmeyen Sabriye'dir. Hakkımda Lice Cumhuriyet Başcavcılığının ihbarı üzerine evliliğimin iptali davası açıldı. İş bu nedenle bu davayı açmak zorunda kaldım. Nüfustaki anne ve baba adının düzeltilmesini istiyorum"dedi. Mahkeme, nüfus kaydının düzeltilerek anne ve baba isminin değiştirilmesine karar verdi. Bu karardan sonra yeni kimlik verilen Pekdoğan'ın doğum tarihi kısmına ise yasa gereği 1 Temmuz 1948 yazıldı. Karar ile birlikte Pekdoğan'ın evliliğin iptali davası düşerken, nüfus kaydında babası olarak görünen dedesinin mirasından da yasal olarak vazgeçmiş sayıldı.

Diyarbakır'da İsmail Çeçen'ın TIR sürücülerinin yaşamını konu alan, "Karazlı" belgeseline de hayatı işlenen Ramazan Pekdoğan, dedesinin adına nüfusa kayıt edilmesi, doğum tarihinin ay ve gün olarak yazılmaması ve nüfusa büyük olarak kaydedilmesi nedeniyle büyük sıkıntılar çektiğini söyledi. Babası Bekir Pekdoğan asker kaçağı olduğundan kardeşi Bayram Pekdoğan ile birlikte nüfusta dedesi Hasan Pekdoğan'ın üzerine kayıt edildiklerini söyleyen TIR şöforü Ramazan Pekdoğan, "Bilgisayarların olmadığı, resmi işlemlerde doğum tarihi değil, yılın önemli olduğu ilk dönemlerde bir sorun çıkmadı. Ancak daha sonra bilgisayar işlemlerinin devrdeye girmesi ile bankadan para çekme, havale gönderme ve alma konusunda ciddi sıkıntılar çektim. Gümrük kapılarında hep ehliyet numaramı verdiğimden sorun çıkmıyordu. Ancak, kimliği değiştirmeye gittiğimde resmi kayıtlara göre mümkün olmayan yeğenim ile evli olduğumdan önce boşanma davası açmam istendi. Mahkedede açtığım dava nedeniyle bu sorundan kurtuldum ama büyük sıkıntılar çektim"dedi. Vatandaşlardan çocuklarını kendi adlarına kayıt etmelerini ve yaşlarını da doğru yazmalarını isteyen Pekdoğan, "Nüfusta yaşım 7 yaş büyük gösterildiği için TIR şoförlüğünü 7 yıl erken bırakmak zorunda kaldım. Şimdi benim 5 oğlum da benim mesleğim olan TIR şoförlüğü yapıyor. Bir yanlış nedeniyle çektiğim sıkıntıların başkaları tarafından çekilmesini istemiyorum"diye konuştu.

5haber.com  | Diyarbakır

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.