Dolarınız Varsa Dikkat: Dolar Kurunda ‘Olmaz’ Denilen Oldu

Doları olanları oldukça yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Komşu ülkemiz olan İran’da tarihte bir ilk oldu. Ülkeye uygulanan birçok yaptırım sonrasında dolar kuru, tarihinde görülmemiş bir seviyeye çıktı. İşte tüm detaylar.

Yayınlanma:
Dolarınız Varsa Dikkat: Dolar Kurunda ‘Olmaz’ Denilen Oldu

Türkiye’de rekor üzerine rekor kıran dolar kuru bir süredir sabit bir noktada ilerliyor. Ancak komşu İran’dan gelen gelişmeler ekonomistleri dahi şaşırttı. Ülkede görülmez denilen durum oldu. Tarihi rekora imza attı.

ABD Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararlarıyla birlikte ülkeye uygulanan yaptırımlar beraberinde dolar fırlamasını getirdi. Ukrayna’ya karşı Rusya’ya silah gönderildiği iddialarıyla gündeme gelen ve nükleer program sebebiyle yaptırım uygulanan İran’da dolar kuru resmen yerinde durmuyor.

rusya-ukrayna-savasi-oldk-cover.jpg

Tarihi Rekor Kırıldı

İran’da gerçekleşen olaylar sonrasınd​​​​​​​a dolar resmen fırladı. An itibariyle doların satış kuru 50 bin 100 tümene ulaşarak psikolojik eşik sayılan 50 bin tümeni aşmış oldu. Ülkede 1 ABD doları, Ocak ayının başlarında yaklaşık 41 bin tümen civarında işlem görmekteydi.

Yaşanan düşüşle birlikte İran’ın ulusal para birimi 2023 yılında yüzde 22 oranında değer kaybetmişti. Amerika Birleşik Devletleri’nin Mayıs 2018 yılında nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra geçen beş yılı içerisinde sektörün dolar değer kaybı %700 aştı. İran’da dolar, 2018 yılında 6.000 civarlarındaydı.

Halk Eylemleri Etki Etti

Son dönemlerde Avrupa Birliği’nin özellikle de güvenlik güçlerinin ülkedeki protestoculara sert müdahale etmesi ekonomiyi de etkiledi. İran hükümeti ve kolluk kuvvetleri halka silah sıkması Dünya gündemine de düşmüştü.istihbarat-raporu-aciklandi-irandaki-eylemlerde-cia-parmagi-6dpr-jpg.webp​​​​​​​

İran’ın ekonomisini etki eden bir diğer olay ise Ukrayna ile savaşta olan Rusya’ya silah göndermesiydi. 1 yılını dolduran Rusya ve Ukrayna savaşında İran, Ukrayna karşısında silah kullanması için Rusya’ya silah gönderdiği iddia edilmişti. Karar sonrasında birçok ülke İran’a yaptırımlar uygulamıştı.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.