Donald Trump'ın Başkan Olması Türkiye İçin İyi Mi Kötü Mü?

ABD Başkanlık seçimlerinden Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın Başkan seçilmesi Türkiye'yi ekonomik ve politik anlamda nasıl etkileyecek? İşte konunun uzmanından yapılan açıklamalarç

Yayınlanma:
Donald Trump'ın Başkan Olması Türkiye İçin İyi Mi Kötü Mü?

Siyaset bilimci Doç. Dr. Serdar Taşçı, ABD seçimlerini ve bu seçimlerin Türkiye ekonomisi ile politikası üzerinde yaratacağı etkiyi değerlendirdi.

Taşçı, Trump'ın Başkan seçilmesi ile ilgili olarak, "Trump'ın kişisel olarak konuşma tarzını biliyorsunuz. Hiçbirimizin sempatik bakamayacağı şeyler söylüyor ama Cumhuriyetçilerin gelmesi halinde özellikle bu FETÖ tarzı yapılanmaların Amerika'da barınamayacağı iddia ediliyor. Cumhuriyetçilerin Türkiye için daha iyi olacağı kanaatindeyim" dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) tarafından düzenlenen 2016 yılı 15' inci olağan toplantısına konuk olan Siyaset Bilimci & İletişim Sosyoloğu & Akademisyen Doç. Dr. Serdar Taşçı toplantıda bazı değerlendirmelerde bulundu. Akra Barut Hotel'de düzenlenen ve ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan'ın evsahipliğindeki toplantıya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun ve çok sayıda işadamı katılımda bulundu.

Moderatörlüğünü ANSİAD'ın eski başkanı Mehmet Hacıarifoğlu'nun yaptığı toplantıda 'Küreselleşme ve Demokrasi Tartışmalarında İslam ve Türkiye'nin Dünü, Bugünü ve Yarını' başlıklı sunum yapan Doç. Dr. Serdar Taşçı, konuşmasını merhum Prof. Dr. Halil İnalcık anısına adadığını açıkladı.

Bir devletin veya toplumun iki değişkeni hesaba katılmadan dünya üzerindeki herhenagi bir ülke adına konuşma yapılamayacağı ile konuşmasına başlayan Doç. Dr. Serdar Taşçı, “Bunlardan biri küreselleşme. İkincisi yönetimsel biçim olarak daha iyisi var mı, yok mu tartışmasını artık siyaset töresi geride bıraktı. Kötüler içinde en iyisi deniyor, demokrasi meselesi. Bu iki konu masaya yatırılmadan dünyanın herhangi bir ülkesi, devletini konuşmak artık olası değil" açıklamalarında bulundu.

Ülkemizde Üç Değişken Söz Konusu

Türkiye'yü bu kapsamında ele aldığımızda, bu iki değişkene bir değişken daha eklendiğini kaydeden Doç. Dr. Taşçı, "İslam. İslamdan kasıt Türk-İslam anlayışı, Selçuklu'dan Osmanlı'ya, Yavuz Sultan Selim'in 16'ncı yüzyılda Arap ülkelerini fethinden sonra Balkan-Bektaşi kültüründen Arap-Beşari bir form kazanıp Osmanlı kültürünü kastediyorum. Dolayısıyla Türkiye'nin dünü, bugününü ve geleceğini anlamak için küreselleşme, küresel kapitalizm ve demokrasi değişkenleri biraz konuşulmalı" dedi.

Küreselleşme Türkiye'nin Bugününü ve Geleceğini Etkiliyor

Doç. Dr. Taşçı, açıklamasının devamında, “Savaşlar, şiddet, alışveriş merkezleri, aile yapısının çözülmesi, geleneksel işlerin bozulması, suçun artması, mevcut toplum düzeni ve ekonomik yapı bireylerin ulaşamayacağı hedefler koyuyor ve birey o hedefe ulaşma baskısı altında, ulaşamayınca da suça yönlendirdiğine yönelik tezler tartışılıyor. Dolayısıyla küreselleşme Türkiye'nin bugünü ve geleceği gibi, suç oranları ve yaşam standardını oldukça etkileyen bir kavram." sözleri ile küreselleşmeye dikkatleri çekti.

Muğlak ve Absürt Günler Geçiriyoruz

Ülkemizin içinde bulunduğu durumu muğlak ve absürt kelimeleri ile ifade eden Taşçı, “Ama bizim siyasetçilerimiz tarafından değil. Küresel güçler, çünkü demokrasiyle yönetilen yerlerde merkezi yönetimden yerel yönetime kadar halkın katılımı sözkonusu. Halk karar verecek ve halk belki bazen büyük güçlerin istediği doğrultuda karar vermeyebilir. Yani bir halkı yönetmekten daha kolayı 3-5 kişiyi yönetmektir" açıklamalarında bulundu.

ABD Seçimleri

ABD'de seçimlerin başladığı saatlerde düzenlenen toplantıda, adaylar hakkında da bazı değerlendirmelerde bulunan Taşçı, şu açıklamaları yaptı:

“Türkiye'den baktığınız zaman bana demokrat kelimesi çok hoş geliyor. Ama şunu biliyoruz, şu an Amerika'daki demokratlar, 15 Temmuz'da yaşadığımız vahim meselede, en azından bir kanadı Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından suçlanıyor. 15 Temmuz darbe girişimi olduğunda bunu birkaç sayın bakandan da duyduk, 'Bunda Amerika'nın doğrudan eli vardır' diye. Yani işte küreselleşme dinamiklerini ve tarihsel dinamiklerimizi ne kadar iyi algılarsak, önce dış güçlerin Türkiye üzerindeki etkisini birazcık azaltabiliriz. Amerika'da demokratların da, cumhuriyetçilerin de başa geçtiğinde dış politikanın değişeceğini sanmıyorum. Trump'ın kişisel olarak konuşma tarzını biliyorsunuz. Hiçbirimizin sempatik bakamayacağı şeyler söylüyor ama Cumhuriyetçilerin gelmesi halinde özellikle bu FETÖ tarzı yapılanmaların Amerika'da barınamayacağı iddia ediliyor. Cumhuriyetçilerin gelmesinin Türkiye için daha iyi olacağı kanaatindeyim."

5haber.com  | Antalya

DHAd

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.