Döviz Kurunun Artması Enflasyonu Nasıl Etkiler? Döviz Kurunun Düşmesi İçin MB Neler Yapmalı?

Son dönemlerde yükselişe geçen döviz kuru nasıl düşer? Döviz kurunun enflasyona etkisi ne olacak? Döviz kurunun enflasyona etkisi nasıl azaltılabilir? İşte yapılan son dakika açıklaması.

Yayınlanma:
Döviz Kurunun Artması Enflasyonu Nasıl Etkiler? Döviz Kurunun Düşmesi İçin MB Neler Yapmalı?

Son günlerde döviz kurunda gerçekleşen yükselmenin enflasyona etkisi nasıl azaltılabilir? Döviz kurunun ABD Başkanlık seçimleri sonrasında başlayan artışının önüne nasıl geçilebilir?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz kurlarında son dönemde meydana gelen yükselişin, özellikle açık pozisyonu olan reel sektör ve enflasyon üzerinde etkili olduğuna dikkat çekti ve "vergi yoluyla enflasyonun artmasına izin vermeyeceklerini" açıklamasını yaptı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek Habertürk TV'nin Davos'ta ekonomideki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtlarken, "Kur reel sektörü, özellikle açık pozisyonu olanları olumsuz etkiliyor; bu konuyu çalışıyoruz. Orta-uzun vadede, Türkiye'nin kurla ilgili bir sorunla karşılaşmaması için cari açığı ve açık pozisyonları yönetilebilir düzeyde tutmak için ciddi çabalarımız var. Önümüzdeki haftalarda bu konuda makro ihtiyati düzeyde adımlar atacağız" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankasının Hedeflerine Destek

Döviz kurundaki gelişmelerin enflasyona da etkisi olduğunun altını çizen Şimşek, "Önümüzdeki dönemde özellikle vergi yoluyla enflasyonun artmasına izin vermeyeceğiz. Enflasyonun hızlı şekilde Merkez Bankası'nın hedeflerine uygun hale gelmesine biz de idari olarak destek vereceğiz" diye ekledi.

MB Kendi Üzerine Düşeni Yapmalıdır

Mehmet Şimşek  açıklamasının devamında, "Merkez Bankası'nın doğru zamanda doğru şeyler yapması kadar kritik önem taşıyan başka bir husus bilmiyorum" diye sürdüren Şimşek, "Merkez Bankası kendi penceresinden gereken şeyleri yapmalıdır; geçmişte yapmıştır yine yapacağına inanıyorum. Nihai bir enflasyon hedefimiz var; şoklar nedeniyle hedeften sapmaları tekrar eski noktasına getirmek Merkez Bankası'nın asli görevidir, buna odaklanmalı" ifadelerini kullandı.

Fitch Görüşmesi

Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararını 27 Ocak'ta açıklaması beklenen uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch ile son bir ay içinde iki kez görüştüğünü de vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zor bir dönemden geçtik maalesef bu zorluklar uluslararası değerlendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine yansıdı. Türkiye'yi yatırımlar için tekrar güçlü bir cazibe merkezine dönüştürmeliyiz bunu başarırsak rating kuruluşları Türkiye'nin notunu tekrar artırır. Bizim dönemimizde kredi notları hızlı şekilde artmıştır, zorlukları aşınca yeni dönemi yansıtan patikaya yine girmiş olacağız."

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.