Dünyada Bir İlk: Etik Otonom Araç Yazılımı Geliştirildi

Dünyada ilk defa etik özelliklere sahip olan otonom araç yazılımı geliştirildi. Münih Teknik Üniversitesi’ndeki bilim insanları, ilk etik otonom araç yazılımını geliştirmeyi başardıklarını duyurdular. Bu yazılım ile trafiğin daha güvenli hale gelmesi bekleniyor.

Yayınlanma:
Dünyada Bir İlk: Etik Otonom Araç Yazılımı Geliştirildi

Otonom araçlar, özellikle Tesla ile birlikte dikkat çekmeye başlamıştı. Başlangıçta sadece Tesla’da olan bu özellik, daha sonra diğer markalar tarafından da kullanılmaya başlanmıştı. Mercedes, Audi, BMW gibi markalar da otonom sistemleri kullanmaya başladı.

Birçok markanın söz konusu sistemleri kullanmaya başlaması, bu alanda ciddi bir rekabetin yaşanmaya başlamasına neden oldu. Mercedes, yakın zamanda üçüncü seviye otonom sürüş sistemini tanıtarak bu alanda bir ilke imza atmıştı.

Otonom sürüş üzerine artarak devam eden bu rekabet ortamında, Münih Teknik Üniversitesinden bir haber geldi. Buradaki araştırmacıları, otonom araçlardaki önemli sorunları gidermek için etik otonom yazılım geliştirdiklerini açıkladılar.

dunyanin-ilk-etik-otonom-arac-yazilimi-munih-1675458391.jpg

Etik Yazılım Trafik Güvenliğini Artıracak

Otonom araçlar genel itibariyle güvenli araçlardır. Ancak bu noktada bazı güvenlik öncelikleri vardır. Bu öncelikler nedeniyle ilk olarak sürücüleri düşünür ve onların güvenliğine göre hareke eder. Bu durum, trafikteki diğer araçlar ve yayalar için bir tehdit olabilir.

Geliştirilen etik yazılım, ilk olarak sürücünün güvenliğini değil, herkesin güvenliğini eşit olarak dikkate alacak. Böylece trafikteki güvenlik riskleri de önemli ölçüde ortadan kaldırılmış olacak. Her unsurun eşit seviyede dikkate alındığı ve önemsendiği sistemde, 2000’den daha fazla değişken senaryo test edildi.

Etik yazılım, söz konusu senaryoların tamamında bütün unsurların en az zarar göreceği kararları vermeyi başardı. Böylece oluşan sonuçlar sadece sürücü için değil, tüm etmenler için daha iyi oldu. Açık kaynak kodlu olan yazılımın yakın zamanda araçlarda kullanılmaya başlayacağı tahmin ediliyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.