Dünyada En Çok Yaptırım Rusya’ya Uygulandı

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın birinci yılında Rusya, İran, Suriye ve Kuzey Kore'yi geride bırakarak dünyada en çok yaptırım uygulanan ülke oldu.

Yayınlanma:
Dünyada En Çok Yaptırım Rusya’ya Uygulandı

Ukrayna ihtilafının başlamasından bu yana Rusya'ya 11.000'den fazla yaptırım uygulandı. ABD, 1.948 yaptırımla Rusya'ya en fazla yaptırım uygulayan ülke oldu.

Savaş Uzun Süredir Devam Ediyor

Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmaları bir yılı aşkın süredir devam ederken Batı, Rusya'ya ağır bir ekonomik bedel ödetmek için çeşitli yaptırımlar uyguladı.

Saldırılar devam ettikçe yaptırımların kapsamı da genişledi ve Rusya'ya bankacılık, enerji, ulaşım, medya, teknoloji, araç, spor ve ticaret dahil olmak üzere birçok alanda yaptırım uygulandı.

Dünya genelindeki yaptırımları takip eden bir veri tabanı olan Castellum.ai'ye göre, Rusya 22 Şubat 2022'den bu yana 11.327 ek yaptırıma maruz kaldı. Savaş öncesi dönemden bu yana Rusya'ya toplam 14.221 yaptırım uygulandı.

Diğer Yaptırıma Uğrayan Ülkeler

Rusya, İran (4.268 yaptırım), Suriye (2.643 yaptırım) ve Kuzey Kore'yi (2.133 yaptırım) geride bıraktı.

Belarus (1.155 yaptırım), Venezuela (651 yaptırım) ve Burma (839 yaptırım) dünyada en çok yaptırım uygulanan ülkeler arasında yer aldı.

En Fazla Yaptırım Amerika’dan Geldi

22 Şubat 2022 itibariyle Rusya'ya en fazla yaptırım uygulayan ülke 1.948 yaptırımla Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. ABD'yi 1.782 yaptırımla İsviçre, 1.590 yaptırımla Kanada, 1.429 yaptırımla Birleşik Krallık, 1.390 yaptırımla Avrupa Birliği (AB), 1.324 yaptırımla Fransa, 945 yaptırımla Avustralya ve 919 yaptırımla Japonya izledi.

Bu tarihe kadar Rusya'ya yönelik yaptırımların 9 bin 117'si kişileri, 2 bin 90'ı kuruluşları, 96'sı gemileri ve 24'ü uçakları hedef almıştır.

Yaptırımların Nedeni Sadece Savaş mı?

Aslına bakılırsa yaptırımların en büyük sorumlusunun Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi aşikar bir gerçektir. Yalnız bunun dışında bazı bilinmeyen nedenleri olduğu da savunuluyor. Hiç şüphesiz Suriye’de Amerika ile sıklıkla ters düşen Rusya aynı zamanda Afrika’da da Amerika ve Batı dünyası ile oldukça zıt bir anlayış benimsiyordu.

Tüm bu durumlar bir araya geldiğinde Amerika başta olmak üzere pek çok ülkenin doğrudan Rusya’ya yaptırımların hedefi haline geldiğini de belirtmek gerekiyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.