Elazığ'da Fırsatçı Ev Sahipleri Depremi Bekliyormuş

Elazığ'da geçtiğimiz gün meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından 41 vatandaşımız hayatını kaybetmiş 1000'den fazla yaralı hastanelerde tedavi altına alınmıştı. Yaklaşık 50 binanın yıkıldığı Elazığ'da en...

Yayınlanma:
Elazığ'da Fırsatçı Ev Sahipleri Depremi Bekliyormuş

Elazığ'da geçtiğimiz gün meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından 41 vatandaşımız hayatını kaybetmiş 1000'den fazla yaralı hastanelerde tedavi altına alınmıştı. Yaklaşık 50 binanın yıkıldığı Elazığ'da en büyük sorunlardan biri ise zorlu kış şartlarında evsiz kalanların kış şartları için yeterli olmayan çadırlarda yaşaması olmuştu.

Elazığ'daki depremin ardından bir çok insan aile bireylerini, akrabalarını kaybederken hayatta kalan ancak evi yıkılan insanlar da elinde avucunda ne varsa kaybetti. Daha Ocak ayı bitmemişken meydana gelen bu depremin ardından yaşayanlar için en büyük korku kış aylarının sert geçtiği Şubat ve Mart aylarını kafalarını sokacakları bir ev bulamadan karşılamak.

Bu durumdan Elazığlı ev sahipleri de haberdar. Elazığlılar, ev sahiplerini vicdana davet ederken depremden önce 700 lira olan ev kiralarının 1500 liraya varan fiyatlara çıkması depremzedeleri çileden çıkardı.

Ev kiralarının depremden önce en yüksek 1500 lira dolaylarında olduğu Elazığ'da 2500 liraya ulaşan ev kiraları depremde zarar gören vatandaşlar için ikinci yıkım oldu. Emlakçılar da ev kiralarının artırılmaması gerektiğini savunurken ev sahipleri artan talebe karşı evlerini daha yüksek fiyattan kiralama gayreti içindeler. Yıkılan evlerin dar gelirli vatandaşların iskan ettiği evler olduğu düşünülünce karanlık tablo iyice beliriyor.

Elazığlı vatandaşlar tıpkı ekmek fiyatlarında olduğu gibi, ev fiyatlarının da devlet tarafından düzenlenmesi gerektiğini ve bir narh belirlenmesi gerektiğini savunurken kışı çadırda geçirmek istemiyorlar.

Narh Nedir?

Narh aslında kapitalist ve liberal ekonomilerde görülmeyen bir uygulamadır. Osmanlı devletinde ortaya çıkan narh, özellikle yiyecek satışları üzerinde devletin ürünün fiyatını belirlemesi üzerine kuruludur. Kıtlık zamanlarında fırsatçılığın önüne geçilmesi amaçlanan narh sistemi, cumhuriyete döviz ve ekmek fiyatlarıyla geçiş yaptı. Döviz fiyatlarının 28 Ocak 1980 kararlarına kadar devlet tarafından belirlenmesinin ardından serbest bırakılmasının ardından günümüzde sadece ekmek fiyatlarında narh uygulanmakta.

Devlet ekmeğin maliyeti ile kira, işçilik gibi faktörleri göz önünde bulundurarak satılması gereken en yüksek ve en düşük fiyatı belirler. Satıcılar bu iki fiyat aralığında satış yaparken bu sistem ile fırsatçılık veya rakibi zarar ettirmeye yönelik fiyat politikası engellenmiş olur.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.