En genç kadın başbakandı: Jacinda Ardern istifa etti

Kendini artık görevi için yeterli görmeyen 37 yaşındayken 2017’de göreve gelen Dünya’nın en genç kadın başbakanı Jacinda Ardern şubat ayında görevden ayrılacağını kamuoyuna bildirdi. Ekim ayındaki seçimde de yer almayacağını...

Yayınlanma:
En genç kadın başbakandı: Jacinda Ardern istifa etti

Kendini artık görevi için yeterli görmeyen 37 yaşındayken 2017’de göreve gelen Dünya’nın en genç kadın başbakanı Jacinda Ardern şubat ayında görevden ayrılacağını kamuoyuna bildirdi. Ekim ayındaki seçimde de yer almayacağını söyleyen Ardern, ‘Devam edersem Yeni Zelanda’ya zarar vermiş olurum’ dedi.

''SEÇİMLERE KATILMAYACAĞIM''

Yeni Zelanda’da 14 Ekim’de düzenlenecek genel seçimlerde lideri olduğu İşçi Partisinden ayrılarak yarışmayacağını söyledi. 42 yaşındaki başbakan basın mensuplarına yaptığı açıklamada 6 yıldır sürdürdüğü zorlu görevi en geç 7 Şubat’ta bırakacağını söyledi. Ardern; terör saldırısı, yanardağ patlaması, corona virüs salgınıyla bir çok defa gündeme gelip bu olaylara karşı tutumuyla övgü toplamıştı. Genç başbakanın Nobel Barış Ödülü’ne aday olması için kampanya başlatılmıştı.

Ardern basın toplantısından sonra erkek arkadaşı Clarke Gayford’la böyle salonu terk etti. 2018 yılında görevdeyken anne olan İkinci başbakan olan Ardern, 6 haftalık iznini kullanmıştı.

ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDAYDI.

Muhalifleri tarafından sık sık eleştirilen Ardern, hükümetinin yoksulluğu azaltmakta başarısız olduğuna yönelik söylemlere maruz kaldı. Ardern geçen ay kendisine muhalif olan Özgürlükçü Parti Lideri David Seymour’a yönelik sözleri açık kalan mikrofonu sebebiyle duyulmuş ve tekrar eleştirilerin odağı olmuş ve özür dilemek zorunda kalmıştı.

JACINDA ARDERN KİMDİR?

En geç 7 Şubat’ta istifa edecek olan Jacinda Kate Laurell Ardern, 26 Temmuz 1980’de Yeni Zelanda’nın Hamilton kentinde dünyaya geldi. Mensubu olduğu İşçi Partisi’ne 17 yaşında üye oldu. Toplumsal  bir çok sorunla mücadele eden Ardern, İşçi Partili 1997’de göreve gelen eski başbakan Tony Blair’in ve  2008’de göreve gelen Helen Clark’ın ekibinde yer aldı.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.