Erdal Eren İdamının 36. Yılında Anıldı (Erdal Eren Hakkında Yazılmış Şarkılar, Çekilmiş Film ve Diziler)

13 Aralık 1980 tarihinde idam edilen Erdal Eren, idam edilmesinin 36 yılında mezarı başında anıldı. İşte Erdal Eren hakkında detaylı bilgi.

Yayınlanma:
Erdal Eren İdamının 36. Yılında Anıldı (Erdal Eren Hakkında Yazılmış Şarkılar, Çekilmiş Film ve Diziler)

Tarihimizdeki kara lekelerden biri olan 12 Eylül askeri darbesi sırasında idam edilen Erdal Eren, mezarı başında anıldı.

Erdal Eren, 12 Eylül Askeri darbesinin ardından 13 Aralık günü idam edilmişti. 17 yaşında idam edilen Erdal Eren kimdir? Neden idam edildi? İşte Erdal Eren'in hayatı.

Erdal Eren Kimdir?

25 Eylül 1961 senesinde dünyaya gelen Erdal Eren, Giresun'un Şebinkarahisar İlçesinde doğmuştur. 12 Eylül darbe sürecinde idama mahkum edilen Erdal Eren, 13 Aralık'ta idam edilmişti.

Tutuklanma Sebebi

Sinan Suner'in 30 Ocak 1980 tarihinde bir Bakan koruması tarafından öldürülmesini protesto etmek isteyen bir grup 2 Şubat'ta bir protesto gösterisi düzenledi. Düzenlenen protestoya katılan 24 kişi, gözaltına alınmıştı. Erdal Eren, gözaltına alınan 24 kişi arasında bulunuyordu.

Erdal Eren, gösteri sırasında çıkan çatışma sırasında Zekeriya Önge'yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı.

Gerçek Yaşı

Fizyolojik olarak küçük görülen Erdal Eren'in, kimlikte büyük yazdırıldığı iddia edilen doğum gününün tespiti için mahkeme tarafından kemik testi istendi ancak Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, yaşında herhangi bir ihtilaf olmadığını belirtti ve cezasını onayladı.

İdamından Önce Gazetecilere Yaptığı Açıklama

İdam edilmeden önce, kendisini ziyaret eden gazetecilere bazı açıklamalarda bulunan Erdal Eren, "avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18'den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını"(Vikipedia) ifadelerini kullandı.

İdamı

19 Mart 1980 tarihinde idama mahkum edilen Erdal Eren'in kararı, 12 Eylül darbesinden sonra Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylandı ve 13 Aralık 1980 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevinde infaz edildi.

Adına Bestelenen Şarkılar

Sezen Aksu-Son Bakış, Ahmet Kaya-Yaşamadın Sen, Duman-Kolay Değildir, Teoman-İki Çocuk ve On Yedi, Mor ve Ötesi-Darbe Grup Yorum, Selda Bağcan, Edip Akbayram-Büyü, Gına-Kırmızı Halı, Saian Sakulta Salkım-Suç, Ali Ekber Eren-Ankara Adı Kara Ali Asker-Şu Metrisin Önü, Ümmü Şen-Nenni

Film ve Diziler

Hatırla Sevgili, Zincirbozan ve Oğlunuz Erdal film, dizi ve belgesellerinde Erdal Eren'in hayatı anlatılmıştır.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.