Erken Yaşta Yabancı Dile Önem Verelim

Yabancı dil dünya genelinde insanlar için çok önemli bir ayırt edici faktördür. Yabancı dil eğitiminin önemi tüm dünyada 1.Dünya Savaşından sonra başlamıştır. Dünya’daki bazı ülkeler Yabancı Dil eğitimine ayrı bir...

Yayınlanma:
Erken Yaşta Yabancı Dile Önem Verelim

Yabancı dil dünya genelinde insanlar için çok önemli bir ayırt edici faktördür. Yabancı dil eğitiminin önemi tüm dünyada 1.Dünya Savaşından sonra başlamıştır. Dünya’daki bazı ülkeler Yabancı Dil eğitimine ayrı bir önem vermektedirler.

Örneğin Fransa’da erken yaşta yabancı dil eğitimi ilk olarak 1970 yıllarında başlamıştır. Çeşitli nedenlerden dolayı bir dönem ara verilmiş olsa da 1980 yılından itibaren tekrar ülkenin saygın okullarında başlamıştır. Fransa da daha sonra 1995 yılından itibaren başlayan yeni sistemde ilkokul 2. sınıftan itibaren çocuklara yabancı dil eğitimi verilmiştir. Ancak yetişmiş öğretmen açıklığından dolayı belirli sıkıntılar yaşanmaya başlamıştır. Fransızlar bu durumu ise öğretmenlere meslek içi eğitim kurslarıyla gidermeye çalışmıştır.

İtalya’da 1990 Yılından itibaren zorunlu yabancı dil eğitimi başlamıştır. Öğrenciler İngilizce, Fransızca ve Almancadan en az birini seçerek zorunlu eğitimine başlamışlardır. 1995 yılından itibaren ise İtalya’da haftada 30 saat yabancı dil eğitimi verilmeye başlanmış ve çocukların yabancı dile adaptasyonu sağlanmıştır.

Türkiye’de ise erken eaşta yabancı dil eğitimi 1956 yılından itibaren Özel yabancı okullarda Galatasaray Lisesinde, 1970’li yıllarda Ankara’nın özel okulları ve Anadolu liselerinde eğitim vermeye başlamıştır. Ancak 1998 yılında   yapılan eğitim reformuyla beraber ilköğretimin 8 yıla çıkmasıyla beraber 3 ve 4 sınıftan itibaren okullarda yabancı dil eğitimi verilmeye başlanmıştır.

Ancak ülkemizde bu eğitimi verecek olan öğretmen kadrosunun tam olarak yetişmemiş olmasından dolayı okullarda verilen eğitim yetersiz kalmıştır. Bu sebepten dolayı İngilizce öğretmenliği ve İngiliz Dil ve Edebiyatı mezunları dışında da alımlar söz konusu olmuştur. Birçok okuldan yabancı dil eğitimi ilkokul 3 ve 4 sınıfta değil çoğu zaman 6 ve 7 sınıfta verilmeye başlanmış bu da sistemin başarısız olmasına yol açmıştır.

Ancak erken yaşta verilen yabancı dil eğitiminin çocuklar açısından daha fazla öğretici ve geliştirici olduğu açıklanmaktadır. Çünkü erken yaşta başlayan bir eğitim daha öğretici olmakta çocuk öğrendiği bu eğitimi unutmamakta ve düşünce yapısında da bu farklılığı hissetmektedir.

Günümüzde özellikle özel okullarda yabancı dil eğitimi gençlere daha çok eğitici ve öğretici olmaktadır. Hatta çağımızda çocuklar bilgisayar ve tabletlerden İngilizce kelime dağarcığını arttırmakta ve çocuğun öğrenmesini kolaylaştırmaktadır. Atalarımızın bir sözü vardır “Ağaç Yaş iken Eğilir” diye bu sözden yola çıkarsak bile erken yaşta öğrenilen bir yabancı dilin kişisel gelişim açısından ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Bu yüzden çocuklarımız için Erken Yaşta Yabancı Dil Eğitimine önem verelim ve çocuklarımızı geleceğe ona göre hazırlayalım.

Emre Dokuyucu

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.