Eşi ile 25 yıl evli kalan kadına emeklilik müjdesi

25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik fırsatı ama bunun da bir çok şartı işte o şartlar. 7200 gün prim yatırarak emekli olacaklar ev hanımlarının ne kadar para ödemesi gerekiyor?

Yayınlanma:
Eşi ile 25 yıl evli kalan kadına emeklilik müjdesi

25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik haberi geldi. 25 yıl evli olan ev hanımlarına emeklilik için kanun teklifi geldi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrı kulu tarafından hazırlandı. TBMM başkanlığında kabul edilip plan ve bütçe komisyonu ile diğer komisyonlara sevk edildi.

Eşi ile 25 yıl evli kalan ve 50 yaşını doldurmuş olan hiç bir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış olmak sigortası olmayan kadınların emeklilik hakkı sağlanacaktır.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık sigortası kanunu'da dahil olmak üzere ev hanımlarına bir sigortalılık statüsünde hiç bir kanun ve düzenleme bulunmamaktadır.

Toplumsal düzenimiz açısından en ağır görev ve sorumlulukları yerine getiren ev kadınlarının güçlendirilmesi, dezavantajlı durumundan çıkarılması, sosyal yönlerinin güçlendirilmesi ile eşitlik gibi en temel insani normlar gözetilerek bir hakkın teslim edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle ev hanımı olan vatandaşlarımızın emekli aylığı alabilmesi için herhangi bir şekilde sigortalı olarak çalışmamaları ve sosyal güvenlik sisteminde kaydı olmaması ile emeklilik aylığı alabilmeleri için bu düzenleme yapılmıştır.

Kanun Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşer Komisyon'unda görüşülecektir. Teklif bu üç komisyonda görüşüldükten sonra oylanacak.

Komisyonda görüşüldükten sonra kanun teklifi oylanacak. Komisyonda kabul edildikten sonra TBMM genel kurulu'na sevk edilir. Genel Kuruldan geçmesi durumunda  Kanun teklifi yürürlüğe girer.

Kanun teklifinin gerekçesi olarak ; Bu kanun teklifi geliri düşük ailelerde primleri ödeme imkanı olmadığı için  her hangi bir şekilde sigortalı olmayan ve belli bir şekilde sigortalı olan sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şuan sigorta ile alakası olamayan  ve prim ödeyemeyen ev kadınlarına sağlanan bir olanaktır. En az 7200 gün borçlanarak emekli olmaya hak kazanırlar.

Prim gün sayısı bulunanların bu süreleri teklif yasalaşması durumunda 25 yıllık evlilere emeklilik hakkı  gelecektir.

Şartlar

1 Evlilik süresinin 25 yıl ve daha üzeri olması

2 Sosyal güvenlik kurumu ile herhangi bir bağı olmaması

3 Belirli bir süre sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şuan hiç bir bağının bulunmaması gerekiyor

4 25 yıl evli kalmış olmakla birlikte  ve 50 yaş üzerinde olmalı

Peki bu o kadar kolay mı? 7200 gün prim borcu ne kadar yapıyor?

Günlük 31,88 TL olan sigorta primi 7200 günde 229536 lira ödeyebilecek güçte olan ev hanımları emekli olabilecek. 2020 yılı itibari ile yaklaşık 230 bin Türk lirası verip geri dönüşünü beklemek çok uzun sürecek.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.