EYT’ye Dahil Edilecek Meslekler Açıklandı! Staj ve Çıraklık Mağdurları Dikkat!

Depremden kaynaklı olarak Meclis çalışmalarına ara verilmişti. Bu hafta içerisinde TBMM’nin açılmasıyla EYT’nin yasallaşması bekleniyor. EYT düzenlemesinde dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının yüzlerini güldüren güzel haber geldi.

Yayınlanma:
EYT’ye Dahil Edilecek Meslekler Açıklandı! Staj ve Çıraklık Mağdurları Dikkat!

Türkiye’de birçok yurttaşı yakından ilgilendiren EYT’yle ilgili olarak gelişmeler devam ediyor. Son ayların en fazla dikkat çeken sorunların birisi olan staj ve çıraklık sigortasının işe başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesi yer almakta. 8 Eylül 1999 tarihinden önce yaptığı stajların EYT için başlangıç olarak kabul edilmesini bekleyen 250 bine aşkın insan bulunuyor.

Birçok staj mağdurunun büyük bir kısmı meslek lisesi mezunlarından oluşmakta. Bu kişilerin staj faaliyetleri lise yıllarında gerçekleştiği için ‘’işe giriş tarihi’’ olarak kabul edilmemekte. 2 milyon 250 bin yurttaşa hemen emeklilik kapısını açacak olan düzenlemeyle birlikte staj mağdurları için gelime yaşandı.

Bu Mesleklerde Staj Görenler Dikkat!

Staj ve çırak mağdurlarının büyük bir kısmı meslek lisesi mezunları tarafından oluşturuluyor olsa da staj zorunluğu olan meslekler sadece bunlarla sınırlı değil. Doktor, Avukat ve Diş Hekimi gibi benzer mesleklerin de eğitim süresinin sonunda staj faaliyetinde katılmaları mecburi kılınmakta. Bu mesleklerin stajlarını yapan kişiler de işe giriş tarihi olarak kabul edilecek. Bu sayede EYT ile emekli olabilecekler.

Hürriyet Gazetesi’nden Noyan Doğan’ın kaleme aldığı köşe yazısında şu detaylara dikkat çekti;

"Avukat ve doktorlarda durum biraz farklı. Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora ya da uzmanlık öğrenim süreleri ile yine sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri borçlanılabiliyor ve bu durumda emeklilik süresi erkene çekilebiliyor. Örneğin, avukatların bir yıllık stajı süresinin borçlanılması prim gün sayısı açısından emekliği etkiler ve öne çeker. Burada dikkat edilmesi gereken husus, staj süresi içinde sigortalı olunmaması. Sigortalı olunursa doktorlar ve avukatlar bu süreyi borçlanamıyorlar."

Staj ve Çıraklık Mağdurları EYT’den Faydalanabilecek Mi?

Söz konusu EYT kapsamında tartışmalar en be an devam ediyor. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve milyonlarca insanı etkileyen deprem Türkiye’nin gündeminde olsa da birçok kişi EYT’yi de gündeme taşıyor. Şu an için önceliğin deprem olduğu ve EYT’nin rafa kalkmış olması beraberinde tartışmaları da getiriyor. EYT ile ilgili en büyük kafa karıştıran durumu ise birçok SGK uzmanının birbirinden farklı açıklamalar yapıyor olması.

Sosyal Güvenlik Kurum Uzmanı olan Onur Önal, staj ve çıraklık mağdurlarının mutlaka emekli olabileceğini düşünüyor. Önal şu detaylara dikkat çekti;

"Staj sürelerinin emeklilikten sayılıp sayılmaması konusu her yıl bir şekilde gündeme gelir, hatta bu konuda kanun tasarı teklifleri de verilir ama bir sonuç çıkmaz. Staj konusu gündemde değil ve şimdilik herhangi bir düzenleme ya da öneri bulunmuyor." dedi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.