Fazla Mesai Ücreti Ne Kadar , Nasıl Hesaplanır? Ek Mesai Ücreti Alamayan İşçi Ne Yapmalı?

Ek mesai ücreti nasıl hesaplanır? Haftalık çalışma saatinin üzerinde çalışan işçiler, ne kadar ek mesai ücreti alır? İş kanununa göre haftalık çalışma saati kaçtır? 1 Saatlik mesaiye ne kadar ücret alınır? İşte Ek mesai ücreti hakkında tüm detaylar.

Yayınlanma:
Fazla Mesai Ücreti Ne Kadar , Nasıl Hesaplanır? Ek Mesai Ücreti Alamayan İşçi Ne Yapmalı?

İşçilerin en büyük sorunlarından biri de ek mesai ücreti olmadan fazla çalıştırılmaları. Peki fala mesai ücreti nasıl hesaplanır? Fazla mesai ücreti alamayan işçiler ne yapmalı. İşçilerin haftalık çalışma saatleri ne kadar?

4857 sayılı İş Kanununa göre bir işçi haftada 45 saatten fazla çalıştırılamaz. Haftalık çalışma saati 45 saati aşan bir işçi, 5 saatin üzerinde çalıştığı her bir saat için fazla mesai ücreti almak zorundadır. Normal şartlarda 45 saati aşan her bir saat için işverenin işçiye, normal ücretin saat başına düşen miktardan yüzde 50 fazlasını ödemek zorundadır. Saat başına düşen ücret 8 lira ise, bir işçi mesaide 1 saat çalışırsa, bunun maaşına 12 liralık bir etki etmesi gerekmektedir.

Fazla mesai için işverenin her yılın başında işçiden onay alması gerekiyor. Bunun aksi bir durumunda işçi zorla mesaiye bırakılamaz. Aksi taktirde işçiye iş akdini feshetme hakkı doğuyor.

Öte yandan bazı işyerleri, mesai saatlerini aylık saate yayıyor e diğer günlerde eksik çalışılması durumunda bunu fazla mesaiye sayabiliyor. Bunda da yıl başı imzalanan onay anlaşmasının dikkatli okunması gerekiyor.

Gece Çalışma Durumu

Gece çalışan işçiler de (en geç saat 20.00, en erken 06.00) bir günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamazlar. Toplamda 45 saati aşmasa bile gece çalışan personel 7.5 saatten fazla çalışırsa mesai ücreti alır.

Fazla Mesai Ücreti Alamayanlar İçin Dava

Fazla mesai ücretini alamayan işçi, işten ayrıldıysa bile mesai ücretlerini almak için dava açabilir. Ancak ava için erken davranılmalı. Dava tarihinden 5 yıl önceki süre davaya dahil edilir. Daha önceki ücretler zaman aşımına uğrar. Ancak işçi açtığı davada fazla mesai yaptığını kanıtlamak zorundadır.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.