Fırsatçılar İşbaşında | Koronavirüs Belasını Defeden Maskeler Satışta

Fırsatçılar her zaman olduğu gibi yine iş başında. Dünyada her geçen gün Koronavirüs paniği artarken bunu fırsata çevirenler de yine boş durmuyorlar. Çin, artan maske ihtiyacını karşılayamayacak duruma geldi ve maske ithal...

Yayınlanma:
Fırsatçılar İşbaşında | Koronavirüs Belasını Defeden Maskeler Satışta

Fırsatçılar her zaman olduğu gibi yine iş başında. Dünyada her geçen gün Koronavirüs paniği artarken bunu fırsata çevirenler de yine boş durmuyorlar. Çin, artan maske ihtiyacını karşılayamayacak duruma geldi ve maske ithal etmeye başladı. Ancak Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede virüsün yayılmasından endişe ediliyor. İnsanlar da kendi önlemini almak için karaborsaya düşmeden en iyi maskeyi alarak kendisini korumayı amaçlıyor.

İnternette satışa sunulan 50'li paketi 10 lira olan alelade maskeler bazı açgözlü üçkağıtçılar tarafından Instagram üzerinden "Koronasavar Maske" adı altında adedi 100 liradan satışa sunulurken daha kontrollü ve denetimli olan Alışveriş siteleri üzerinden de benzer fırsatçılıkların yapıldığı dikkat çekiyor.

Normalde tanesi 8-10 lira bandında olan daha kalın toz maskeleri ve 2-3 liralık sıradan maskelerin fiyatları dudak uçuklatacak düzeye ulaşmış durumda. Hızını alamayıp kaynak maskesini Koronavirüs maskesi adıyla satan bile var.

Yukarıdaki ilanda tanesi 9 lira 70 kuruştan satılan toz ve sis maskesi bulunmakta. Ancak aşağıdaki ilanda da aynı sitede satışa sunulan aynı maskenin 10'lusunu görmekteyiz.

Maskenin tanıtımına toz değil de virüs yazınca tanesi 57 lira 70 kuruşa kadar çıkabiliyor. Sadece bilindik alışveriş sitelerinde değil medikal ürünler satılan alışveriş sitelerinde de benzer fahiş fiyat uygulaması görülüyor.

İşin içine solunum ve sağlık girince iş iyice ciddiye biniyor tabii ki aşağıdaki ilanlara bakalım:

Bu maskelerin dışında bir virüs maskesini taktim etmek isteriz ki, benzeri Çin'de bile kullanılmıyor:

İşte karşınızda "-en Üst Düzey Koruma" sağlayan N95-N99 Virüs Maskesi. Bunun üzerinde durmak istiyoruz zira, N95 ile N99 farklı maskeler olmakla beraber şekli de bu değil. Bu adresten N95, N99 ve P95 maskeleri arasındaki farkları okuyabilirsiniz. Bu ilan fotoğrafındaki maskenin fiyatı yaklaşık bu civarlarda, orada bir yanlışlık yok. Ancak asıl yanlışlık, GVS Elipse P3 Yarım Yüz Kaynak Maskesi olan ismi N95-N99 Virüs Maskesi olarak çevrilmiş. Fiyatı kaynak maskesi olarak satılan muadillerinden 10-15 lira kadar yukarıda.

Eh korku, insana virüsten korunmak için kaynak maskesi aldırır mı bilemeyiz. Ama aşağıdaki maskeler de pek ala işinize yarayacaktır.

Toz Maskesi Virüsü Önler mi?

Burada aslında sormamız gereken esas soru, virüsten korunmak için ne tür bir maske almamız gerektiğidir. Herhangi bir maske alabilirsiniz. Hatta bir mendille ağzınızı ve burnunuzu dahi kapatırsanız aynı derecede korunmuş olacaksınız. Ancak eliniz sürekli burnunuzda kalmasın diye bir maske almanızı, almışken de çok ince bir kumaştansa kalın bir kumaştan yapılmış maskeler tercih edebilirsiniz. Burada maskenin işlevi, havayı doğrudan solumamak, bir filitre yardımıyla havayı almaktır. Herhangi bir kumaş malzeme o hava için filtre görevi görecektir. Bir maskeyi dış ortamlarda çok bulunuyorsanız en fazla bir gün kullanmanız gerekmekte. Bu yüzden tanesi 50 kuruş ila 1 lira arasında değişen, 50'li, 100'lü paketler alabilirsiniz.

Daha detaylı tedbirler için buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.

CoronaVirüs hakkında teoriler: Coronavirüs Planlanmış Bir Kurgu mu?

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.