Halepçe Katliamı 29. Yılında (Halepçe Katliamını Konu Alan Filmler ve Şarkılar)

Halepçe Katliamı bugün 29. yılında. İşte Halepçe katliamının tarihçesi, Halepçe'de 29 yıl önce yaşanan olay, katliam ile ilgili yazılmış şarkılar ve katliamı konu alan filmler.

Yayınlanma:
Halepçe Katliamı 29. Yılında (Halepçe Katliamını Konu Alan Filmler ve Şarkılar)

Bugün Halepçe katliamının 29. yıl dönümü.

Kuzey Irak'ta bulunan Halepçe bölgesine düzenlenen kimyasal saldırı sonrasında hayatını kaybedenler, her yıl 16 Mart günü düzenlenen törenlerle anılıyor. Peki Halepçe'de neler yaşanmıştı? Düzenlenen kimyasal saldırı sonrasında kaç kişi hayatını kaybetmişti? İşte tüm gerçekleri ile Halepçe katliamı.

1986-1988 yılları arasında meydana gelen Irak İran savaşında, Irak Başkanı Saddam Hüseyin'in, Irak'ın kuzey bölgesinde bulunan Kürtlere karşı düzenlediği ve El-Enfal Harekatı adlı isyanı bastırma operasyonunun bir parçası olarak adlandırılan Halepçe katliamı, kanlı cuma olarak da bilinir. Kürtçe adı ise Kîmyabarana Helebce olarak bilinen katliam, Kürt halkına karşı yapılmış en büyük soykırımlar arasında kabul edilir.

Resmi kaynaklar tarafından o günlerde yapılan açıklamalara göre yaklaşık olarak 3 bin 500 ile 5 bin kişinin öldüğü saldırıda 7 bin ile 10 bin arasında sivil Kürt vatandaşı da yaralandı. Saldırının kimyasal saldırı olması nedeniyle saldırıdan sonra komplikasyonlar ve çeşitli hastalıklar baş göstermeye başladı. Saldırı sonrasında ise yapılan doğumlar sağlıklı neticelenemedi, bebekler ya ölü ya da sakat doğdu.

Kuzey Irak bölgesinde yaşamakta olan Kürtlere karşı yapılan en büyük kimyasal saldırı olarak bilinen katliam, Irak Yüksek Ceza Mahkemesi tarafından, 1 Mart 2010 tarihinde soykırım eylemi olarak kabul edildi ve Halepçe katliamını Irak Devleti tanıdı. Katliamın Irak tarafından kabul görülmesi Kürdistan Bölgesel Hükumeti tarafından memnuniyetle karşılandı. Saldırı bazı ülkelerde parlamentolar tarafından insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanımlandı ve ciddi kınama mesajları yayımlandı. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bu katliamın tanınması için kanun teklifi verildi.

Halepçe Katliamı Hakkında Yazılan Şarkılar

Şivan Perwer, 'Halepçe' Hasan Hüseyin Demirel: Halepçe, Grup Baran, Halepçe Ağıdı : Yediveren, GANİ NAR, Rewsha Helepce, Hozan Dino, Ez Zarokek Bê Navım

Katliamı Konu Alan Filmler

Samira Makhmalbaf, Takht-e Siyah (Türkçe: Kara Tahta, Kürtçe: Textê Reş) (1999, İran) ve Bahman Ghobadi (Behmen Qubadî), Kûsî Jî' Dikarin Bifirin (Türkçe: Kaplumbağalar da Uçar

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.