Hayır'a Kayan Oylar AK Parti'den mi Yoksa MHP'den mi Gitti? İç Hesaplaşmalar Olacak mı?

Referandumdan evet çıktı ancak, 4 büyükşehir'de yüzde 60 seviyesinde bir oy kapasitesi olan AK Parti ile MHP, bu illerden evet oyu çıkaramadı. Peki bunun nedeni ne? Evet oyları hangi partiden hayıra kaydı. İşte detaylar.

Yayınlanma:
Hayır'a Kayan Oylar AK Parti'den mi Yoksa MHP'den mi Gitti? İç Hesaplaşmalar Olacak mı?

Türkiye, önceki gün tarihi bir viraja girdi. Girilen tarihi virajda yapılan halk oylamasında 18 maddelik anayasa değişikliği teklifine referandumda millet Evet dedi.

AK Parti ve MHP'nin beraber hazırladığı seçim kampanyalarında da iki partinin evet için çalıştığı referandumda 4 büyük ilden çıkan hayır oyları, herkesi şaşkına çevirdi. Özellikle İstanbul ve Ankara'da hayır oyunun yarışı önde bitirmesi, Türkiye genelinde evet çıkmasından daha çok konuşulmaya başlandı.

Özellikle AK Parti ile MHP'nin yüzde 60'ın üzerinde oy oranına sahip olduğu üç il (İstanbul, Ankara ve Adana) hayır oyu verdi. İstanbul'da son genel seçimlerde AK Parti ve MHP'nin oy toplamı yüzde 64'lük seviyelerde iken anayasa değişikliği referandumunda hayır oyları yüzde 50'lik kesimin üzerinde oldu. Öte yandan Ankara ve Adana'da da yüzde 60'ın üzerinde bir oy kapasitesi olan AK Parti ile MHP, büyük hüsrana uğradı. İzmir'de ise, yapılan mitingler ve kamuoyu araştırmaları adeta çöpe atıldı. İzmir, referandum sonucu ile AK Parti ve MHP'ye büyük bir şok yaşattı.

Oylar AK Parti'den mi Yoksa MHP'den mi Hayır Cephesine Kaydı?

Referandum sonucu en çok tartışma yaratacak konu ise bu. Türkiye genelinde yüzde 60'lık bir oy kapasitesinin üzerinde olan iki partinin yüzde 51.4 oy oranı alması, oylar hangi partiden hayıra kaydı hesaplamalarını getirecek mi? Referandum sürecinde bakıldığında MHP'de muhalif kesimin ciddi bir hayır propagandası yürüttüğü görülürken AK Parti gençlik kollarının da referandum çalışmalarında yetersiz olduğu gözler önüne serilmektedir.

Bu yönde iç hesaplaşmalar önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.