Hıdırellez ne zaman 2017 (Hıdırllez duası nedir?)

2017 Hıdırellez günü ne zaman? 2017 yılında Hıdırellez günü hangi güne denk geliyor? Hıdırllez'in tarihçesi nedir? Hıdırellez günü tutulan dileklerde hangi dua okunur? İşte Hıdırellez ile ilgili detaylar.

Yayınlanma:
Hıdırellez ne zaman 2017 (Hıdırllez duası nedir?)

Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da her yıl kutlanan mevsimlik olarak kutlanan bayramlardan olan Hıdırellez Bayramı, 5 Mayıs günü kutlanacak.

Ruz-ı Hızır olarak adlandırılan ve halk arasında Hıdırellez günü olarak bilinen bayram, dünyada darda kalanların yardımına yetiştiği düşünülen Hızır (A.S.) ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak bilinir ve bu vesile ile kutlanır.

Miladi takvime göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen ve Jülyen takvimi olarak adladırılan takvime göre 23 Nisan günü, dünyada Hıdırellez günü olarak bilinir. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım gününe kadar geçen zaman, Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini temsil etmektedir. Bu nedenle 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir.

Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hristiyanlar tarafından da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodoks Patrikhanesi¦Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler "Aziz George" günü olarak kutlamaktadırlar.

Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

Hıdırellez Duası

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.