İdamın Geri Gelmesi Hangi Sosyal , Siyasal ve Ekonomik Sıkıntılara Yol Açar?

Türkiye'de idam cezası geri gelirse neler değişir? Sosyal , Siyasal ve Ekonomik alanda nasıl gelişmeler yaşanır? Türkiye'nin AB üyelik süreci bu durumdan nasıl etkilenir? Cevaplar ve ayrıntılar haberimizde.

Yayınlanma:
İdamın Geri Gelmesi Hangi Sosyal , Siyasal ve Ekonomik Sıkıntılara Yol Açar?

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında meydanlarda toplanan halkın ısrarla istediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti ile MHP'nin de açık kapı bıraktığı idam tartışmaları, son günlerde yine gündeme gelmeye başladı. Peki idam gelirse Türkiye'de neler değişir? Sadece darbe suçlularına mı idam cezası uygulanacak? İdam cezası TBMM'de kabul edilirse Türkiye'nin AB üyeliği süreci bu durumdan nasıl etkilenir? İşte detaylar ve soruların cevapları.

İdam Cezası AB Üyelik Sürecini Nasıl Etkiler?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde imzası olan ve bu anlaşmaya taraf olan Türkiye, idam cezasının kabul edilmesi halinde bu anlaşmanın maddelerine aykırı davranmış olacak ve Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliği sona erecektir. Avrupa konseyi üyeliğinin sona ermesi durumunda ise Türkiye AB'ye üye olamayacaktır. Öte yandan, geçtiğimiz yıllara bakacak olursak, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde attığı en büyük adımlardan biri, idam cezasının kaldırılması olarak karşımıza çıkıyor. Bu cezanın tekrar gündeme getirilmesi, Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki üyelik sürecini bitirir.

Başka Ülkedeki FETÖ'cüler Türkiye'ye İade Edilmez

İdam kararının alınması durumunda; Avrupa Suçluları İade Sözleşmesi  ile Adli İşbirliği Yasasınında bulunan maddeler de ihlal edilmiş olacak ve Avrupa Birliği ülkeleri ile diğer bazı ülkelerde bulunan başta FETÖ elebaşı Fethullah Gülen olmak üzere diğer FETÖ'cülerin Türkiye'ye iadesi yapılmayacak.

IKV'den “Neden İdam Cezası Geri Getirilmemelidir?” Başlıklı Not

Öte yandan özel sektörün Avrupa Birliği (AB) konusundaki uzmanlık kuruluşu İKV'nin Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ve İKV Uzmanı Ahmet Ceran tarafından, idamın geri getirilmesi tartışmalarının AB ile ilişkiler ve Kopenhag Siyasi Kriterleri çerçevesinde ele alındığı “Neden İdam Cezası Geri Getirilmemelidir?” başlıklı değerlendirme notu yayımlandı. Yayımlanan notta, idam cezasının getirilmesinin siyasi ve ticari sonuçları belirtildi. İşte o nottan önemli satır başları.

Türkiye Avrupa'daki Rolü Açısından da Önemli Bir Karar

"Taraflar arasında iplerin daha önce de çok defa gerilmiş olmasına rağmen, idam cezasının kaldırılması, Türkiye’nin AB’ye üyeliği ile temel hak ve özgürlüklerin tesisi için attığı en kritik adımlar arasında yer alıyor" denilen değerlendirme notunda, Türkiye’de idam cezasının kaldırılmasının, AB üyeliğinin ötesinde daha geniş çapta Avrupa kıtasındaki rolü açısından da kilit önem taşıdığının altı çiziliyor."

Gümrük Birliği Ticaretinin Tamamı Tehlikeye Girebilir

İdam cezasının ekonomik sonuçlarına da değinilen notun devamında, "Ekonomik açıdan bakıldığında ise Türkiye’nin ticaretinin yarısına yakınını gerçekleştirdiği, yabancı yatırımların yaklaşık 2/3’ünün kaynaklandığı ve Gümrük Birliği ile işbirliği içerisinde olduğu bir ilişkiler bütününü tehlikeye atabileceği" ihtarı yapıldı.

Avrupa'daki Aşırı Sağcılar Bunu Bir Koz Olarak Kullanabilir

İdam cezasının tekrar getirilmesi durumunda düşman ülkelerin sevineceğinin belirtildiği notta "Unutulmamalıdır ki Avrupa Konseyi, NATO ve OECD üyesi olan Türkiye’nin Avrupa ve Batı ile vazgeçilemez kurumsal ilişkileri bulunuyor. Bu ilişkiler Türkiye’nin güvenliği, istikrarı ve çağdaş dünya ile ilişkileri açısından kritik önemdedir. İdam cezasının geri getirilmesi Türkiye’nin çağdaş dünyanın bir üyesi olarak varlığının ve kimliğinin sorgulanmasını da doğuracaktır. Yukarıda ifade edildiği gibi etkili bir ceza olduğu konusunda önemli soru işaretleri olan ve herhangi bir adli hata durumunda geri dönülemez ve tazmin edilemez olması nedeniyle ahlaki açıdan sorunlu bir ceza türü olan idam cezasının geri getirilmesi Avrupa’da yükselen aşırı sağ tarafından da bir koz olarak kullanılacak ve yalnızca Türkiye karşıtlarını sevindirecektir." sözlerine yer verildi.

5haber.com  | Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.