İnfaz Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edildi

Ak Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi TBMM genel kurulunda kabul edildi. Tekliften 115 bin mahkumun faydalanması bekleniyor. Bunların 45 bini tahliye olacak 45 bini ise korona virüs...

Yayınlanma:
İnfaz Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edildi

Ak Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi TBMM genel kurulunda kabul edildi. Tekliften 115 bin mahkumun faydalanması bekleniyor. Bunların 45 bini tahliye olacak 45 bini ise korona virüs salgını nedeni ile korunma tedbirleri kapsamında açık cezaevinden izne gönderilecek. 15 bin kişi ise kapalıdan açık cezaevine  geçiş yapacak.

Koronavirüs salgını nedeni ile açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlüler 31 mayıs 2020 tarihine kadar izinli sayılacak. Salgının devam etmesi halinde bu süre 2 aylık sürelerle 3 kez uzatılabilecek. Ağır hastalık engellilik veya kocama nedeni ile hayatını yalnız idam ettiremeyen 65 yaşını bitiren hükümlüler de denetimli serbestlikten yararlanacak.

Koşullu salıverme oranları

Meclis'te kabul edilen teklif ile cezaevlerinde geçirilmesi gereken süreler yeniden belirleniyor. Koşullu  salıverilme oranı kural olarak 2/3’ten yarıya indiriliyor. Mükerrirler ve örgütlü suçlar bakımından infaz oranı 3/4’ten 2/3’e indiriliyor. Uyuşturucu ticareti ve cinsel istismar suçları ile terör suçlarının 3/4 olan koşullu salıverilme oranları aynen muhafaza ediliyor. Bu suçların çocuklar tarafından işlenmesi halinde 2/3 olan koşullu salıverilme oranı da korunuyor.

Kasten Öldürmede indirim yok

Kasten öldürme , yüzün sürekli değişikliğine sebebiyet veren kasten yaralama suçu , özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar ve devlet sırlarına karşı suçlar ile işkence ve eziyet suçları bakımından da herhangi bir indirim yapılmadı.

1 Yıllık Denetimli Serbestlik Kaldı

Denetimli serbestlik uygulamasındaki mevcut 1 yıllık maktu uygulama aynen muhafaza ediliyor. Açık cezaevinde bulunup da koşullu salıvermesine 1 yıl  kalan iyi halli hükümlülerin cezaları  denetimli serbestlik altında infaz edilecek. Hükümlü, denetimli serbestlik uygulaması kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmez veya denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmez ise cezasını açık cezaevinde çekecek. Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra hükümlü hakkında alt sınırı 1 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suçtan dolayı kamu davası açılmış ise infaz hakimi tarafından hükümlünün açık cezaevine gönderilmesine karar verilebilecek

1 Defaya Mahsus 3 yıllık denetim süresi geldi

Denetimli serbestlik  uygulamasına ilişkin geçici düzenlemelerde yapıldı. Buna göre, özellikle terör suçları, uyuşturucu ticareti suçları, cinsel saldırı ve istismar suçları, kasten öldürme, yüzün sürekli değişikliğine sebebiyet veren kasten yaralama suçu ve kadına karşı şiddet suçları, işkence ve eziyet suçları ile özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere, 30/3/2020 tarihine kadar işlenen suçlarda, 1 yıllık  denetimli serbestlik  süresi 3 yıla çıkartıldı.

Hasta Mahkumlara özel Düzenleme

5 yıl veya  daha az hapis cezasına mahkum olan hasta veya engelli hükümlüler,Adli Tıp Kurumu raporuna  bağlı olarak cezalarını konutlarında infaz edebilecekler. Yeni Doğum yapan  ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadın hükümlüler de yine cezalarını konutunda infaz edebilecek. Yine, hamile kadınların cezası bir buçuk yıl ertelenebilecek.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.