İran, Yapay Zeka İle Başörtüsü Takmayan Kadınları Tespit Edecek

İran’da geçtiğimiz aylarda meclise sunulan önerinin kabul edilmesiyle, başörtüsü takmayan kadınların yapay zeka destekli yüz tanıma sistemiyle tespit edileceği açıklandı. Yapay zekanın böylesine bir amaç için kullanılması...

Yayınlanma:
İran, Yapay Zeka İle Başörtüsü Takmayan Kadınları Tespit Edecek

İran’da geçtiğimiz aylarda meclise sunulan önerinin kabul edilmesiyle, başörtüsü takmayan kadınların yapay zeka destekli yüz tanıma sistemiyle tespit edileceği açıklandı. Yapay zekanın böylesine bir amaç için kullanılması ise oldukça şaşırtıcı bulundu.

16 Eylül 2022 tarihinde, başörtüsü takmadığı gerekçesiyle göz altına alınan ve şüpheli bir şekilde ölen Mahsa Amini sonrasında İran’da büyük olaylar yaşanmıştı. Halk ile rejim karşı karşıya gelmiş ve çok sayıda kişi hakkında hapis ve idam kararı verilmişti.

Olaylar ülke geneline yayılmış ve hükümet çok zor durumda kalmıştı. Bunun üzerine hükümet internete ve sosyal medyaya erişimi kapatmıştı. Ancak Elon Musk’ın Starlink uyduları ile Proxy desteğinin WhatsApp’a gelmesi ile İran halkı bir nebze de olsa rahatlamıştı.

İran’da başörtüsü nedeniyle böylesine büyük bir olay yaşanırken, meclise sunulan ve kabul edilen yeni tasarı büyük bir şaşkınlık yarattı.

Yapay Zeka Destekli Yüz Tanıma Sistemi Başörtüsü Takmayanları Tespit Edecek

İran, 2015 yılında güvenlik ve izleme teknolojilerine yapmış olduğu yatırımlar sonucunda gelişmiş bir altyapıya sahip oldu. Bu altyapının kullanılarak başörtüsü takmayan kadınların yapay zekayla tespit edilmesi hedefleniyor.

iran yapay zeka başörtüsü takibi

İran, böylece vatandaşlarını izlemek için yapay zekadan yararlanan dünyadaki üçüncü ülke oldu. ABD ve Çin’in de farklı gerekçelerle yapay zekadan yararlanarak vatandaşlarını 7/24 takip ettiği ve izlediği bilinen bir durumdur.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.