İş Ararken Neleri Göz Önünde Bulundurmalıyız?

Günümüzde gelişen çoğu şey gibi, iş arama süreci bile muazzam bir şekilde gelişme gösterdi. Daha önce, iş arama sadece uygun işleri bulmak için şeklindeyken şuanda farklı değerlendirmelerin yapıldığı ve bunun için de...

Yayınlanma:
İş Ararken Neleri Göz Önünde Bulundurmalıyız?

Günümüzde gelişen çoğu şey gibi, iş arama süreci bile muazzam bir şekilde gelişme gösterdi. Daha önce, iş arama sadece uygun işleri bulmak için şeklindeyken şuanda farklı değerlendirmelerin yapıldığı ve bunun için de iş görüşmelerinin gerçekleştirildiği bir şekle dönüştü. İş arayan birisi daha önceleri kendinin yapabileceği işleri değerlendirip başvurular yaparken şimdi farklı alanlarda çalışabilme ya da iş teklifi alabilme imkanını da elde etmiş oldu.

Bununla birlikte iş arama piyasası her zamankinden daha rekabetçi ve karmaşık hale geldi. Mevcut senaryoda, başarılı iş arayanlar, kalabalığın arasından sıyrılmak ve kendilerine uygun bir iş bulmak için çeşitli iş arama stratejileri kullanıyorlar.

Bu iş arama stratejileri iş arama sürecini hızlandırmaya, yeni bağlantıyı belirlemeye, özgeçmişinizi fark etmenize, daha fazla şirketin sizi bulmasını sağlamaya, bir görüşme çağrısı almaya ve sonunda bir iş teklifi almaya yardımcı olur. En önemlisi, bu stratejiler kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olabilir. Bu tür iş arama stratejileri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, yazımızı sonuna kadar okumanız yeterli olacaktır.

Kendinizi Keşfedin

Bir iş arama stratejisi belirlemeden önce, kendinizin ayrıntılı bir analizini yapmanız çok önemlidir. Becerileriniz, ilgi alanlarınız, potansiyelleriniz, yetenekleriniz, başarılarınız, hırslarınız ve değerleriniz hakkında kapsamlı bir araştırma yapın.

Bu tür şeylerin bir listesini oluşturun. Bu tür şeyleri not almak, rekabette diğerlerinin üzerinde durmanızı sağlayan benzersiz niteliklerinizi tanımanıza yardımcı olacaktır. Bu, başarılı iş arama yolunda ilk ve en önemli adımdır.

CV'nizi Uyarlayın

Başvurmak istediğiniz işe özel olarak becerilerinizi vurgulayan, iyi tasarlanmış bir CV yazmak için yeterli zaman ayırın. CV'nizi özelleştirdiğinizden emin olun, böylece işe alım yetkilileri, CV'nize baktıktan hemen sonra ne yaptığınızı ve sahip olduğunuz becerileri belirleyebilir. Her şey açıkça belirtilmeli ve işe alım yetkililerine, iş için neden en iyi aday olduğunuzu bilme şansı vermelidir.

Doğru Hedefi Vurun

İlgi alanlarınızı, değerlerinizi ve becerilerinizi uygun bir meslekle eşleştirdiğinizden emin olun. Örneğin, daha yüksek bir maaş almak istiyorsanız, o zaman size hizmet edebilecek kariyer yönüne odaklandığınızdan emin olun.

Bunun için birçok alanda ve bu tür çözümler sunan şirketlerde derinlemesine araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca, ilginizi çeken çeşitli işletmeler hakkında bilgi edinin ve size uygun pozisyonlar sunabilecek olanlara doğru hedefi vurun.

Kalabalıkta Kolayca Seçilebilir Olun

İş piyasası büyük bir kalabalıkla doludur ve kabalalık arasında kazançlı bir iş bulmak istiyorsanız, o zaman önemli bir strateji belirlemeniz gerekecektir. Bu strateji, kendinizi diğer adaylardan farklı kılacak şekilde sunmaktır.

Hedeflenen bir CV oluşturmanız ve işe alım yetkilisine, iş açılışı için uygun bir aday olduğunuzu göstermek için becerilerinizi vurgulamanız gerekir. Benzersiz becerilerinizden veya potansiyellerinizden 2 veya 3'ünü vurgulayarak kendinizi bir işe kişisel marka olarak tanıtın. Bu becerilerin nasıl farklı olduğunu ve iş için nasıl yararlı olduklarını açıklayın.

Aktif Bir Yaklaşımı İzleyin

Daha fazla beklemenin geleneksel yaklaşımını takip etmeyin. Bunun yerine aktif bir davranış sergilemelisiniz. Bu davranışınız sizi en karlı işe götürecektir. Günümüz modern dünyasında başarılı olmak istiyorsanız, yaptığınız ve uyguladığınız her şeye proaktif bir yaklaşıma sahip olmalısınız.

Bu nedenle, kapınızı çalmak için yeni bir fırsatın gelmesini beklemeyin. Bunun yerine, rakipleriniz fırsatı yakalamadan önce başarılı olmak için akıllıca stratejiler oluşturun. Bu durum özellikle iş arama teknikleri çerçevesinde değerlendirildiğinde oldukça olumlu bir izlenimin ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.

Arama Kriterlerinizi Daraltın

Arama kriterlerinizi daraltırsanız bu sadece size zaman kazandırmayacak, aynı zamanda kısa sürede kendinize uygun bir iş bulmanıza da yardımcı olacaktır.

Bunun için arama motorlarını, iş portallarını, sosyal platformları ve ayrıca ilgi alanlarınıza, becerilerinize ve tercih ettiğiniz konuma uygun işler sağlayabilecek diğer kanalları kullanabilirsiniz. Bu nedenle, aramanızı daraltın ve ilgili olmayan işlerle zaman kaybetmek yerine, ilgili iş ilanlarını hedeflemeyi deneyin.

Bu araştırma sayesinde zaten sonunda çalışmak istemeyeceğiniz işleri incelemek ve bunun için boşa zaman harcamak durumunda kalmamış olacaksınız. Daha ilkeli ve hedefe yakın araştırmalar yapacağınızdan dolayı, çok daha kolay bir şekilde istediğiniz işi bulabileceksiniz.

Çeşitli İş İlanlarına Göz Atın

Modern, rekabetçi dünyada uygun işleri bulmak için en iyi kaynaklar çeşitli iş bulma siteleridir. Bu siteler, iş arayanlara açık pozisyonlar sunan çok sayıda popüler iş ilanı ile doludur.

Becerilerinizi ve potansiyellerinizi tamamlayan ve hatta size çok iyi bir maaş sunan uygun bir iş bulmak için bu iş ilanlarına göz atabilirsiniz. İş arama stratejileri göz önünde bulundurulduğunda, bu durumun ne kadar önemli ve gerekli olduğu çok daha iyi anlaşılacaktır. Bundan dolayı tek bir alanda takılıp kalmadan yolunuza devam etmeli ve istediğiniz işi elde edinceye kadar mücadelenize devam etmelisiniz.

Çeşitli Kariyer Etkinliklerine Katılın

Birkaç yıldır büyük bir ivme kazanan bir başka başarılı iş arama stratejisi, çeşitli kariyer etkinliklerine katılmaktır.

Farklı kariyer fuarlarına katılmak, uygun bir iş bulmanın en iyi yollarından biridir. Bunun için etkinliğe ön kayıt yaptırarak hazırlanabilirsiniz. Yalnızca kayıtlı işverenleri araştırdığınızdan emin olun. Bir kariyer fuarına katılırken hazırlamış olduğunuz profesyonel CV’nizin çok sayıda kopyasını hazırladığınızdan emin olun. Çok sayıda iş imkanı elde edilebileceğinden dolayı sizin de CV’lerinizi paylaşmanıza ihtiyaç duyulabilmektedir. Bundan dolayı her zaman hazırlıklı olmanız gerekecektir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.