İş Bankası Hisseleri Hazine Bakanlığına Mı Geçiyor ?

Türkiye Cumhuriyet Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Mirası doğrultusunda Chp'nin yönetiği İş Bankası Hisselerinin Hazineye Devri için yapılan çalışma sona erdi.

Yayınlanma:
İş Bankası Hisseleri Hazine Bakanlığına Mı Geçiyor ?

Uzun süredir tartışılan İş Bankasındaki Chp'nin hisseleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı iki haftaya kadar çalışma tamamlanır ve yasa meclise sunulur sözünden sonra yeni bir boyut kazandı.

Uzun süreden beri Adelet ve Kalkınma Partisi'nin bu konuda bir çalışma yaptığı biliniyordu.

AK Parti yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda gelirleri Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na aktarılmak üzere CHP tarafından temsil edilen İş Bankası'ndaki yüzde 28,09'luk hissenin, Hazine'ye devrini bir kez daha gündemine aldı.

Chp böyle bir yasa çalışmasının Miras Hukukuna aykırı olduğunu yasa hazırlanıp Akp ve Mhp oylarıyla meclisten geçerse Anayasa Mahkemesinden oda olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden döneceği belirtiliyor.

Chp Aydın Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Bülent Tezcan İş Bankası'nda CHP tarafından temsil edilen hisselerin devrinin, 1950'lerde, daha sonra 12 Eylül askeri rejim döneminde elinden alındığını, ancak bunların yargıdan döndüğünü anımsattı.

"Anayasa'da miras ve mülkiyet hakkı mutlak haklar içinde korunmuştur, herhangi bir şekilde kanunla da müdahale edemezsiniz. 'Ben kanun çıkardım, miras bırakılan bir şeyi de alıyorum' diyemezsiniz. Miras ve mülkiyet hakkı temel haklardandır dokunulamaz devredilemez haklar arasındadır.

"İkincisi miras ve mülkiyet hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, evrensel hukukun güvencesi altındadır, hiçbir şekilde müdahale edilemez. Onun için zaten darbe dönemlerinde hisseler alınsa bile, sonradan yargı kararıyla iade edilmiştir." dedi

Böyle bir adımın "Atatürk'ün manevi hatırasına hakaret" anlamı taşıyacağını kaydeden Tezcan, "Ben yaptım oldu" mantığıyla hareket edilse bile CHP'nin her platformda direneceğini söyledi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin böyle bir düzenleme yapmasına ihtimal vermediğini de ifade eden Tezcan, her şeye rağmen böyle bir düzenleme yapılması halinde yargıdan döneceğini, eğer yargıdan dönmese bile nihai olarak AİHM'den döneceğini belirtti.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.