İstifa Eden İşçi İşsizlik Maaşı Alır mı? İşsizlik Maaşı Kimlere Verilir , İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik maaşı ne kadar? İstifa eden işçi hangi durumlarda işsizlik maaşı alır? İşsizlik maaşından kimler faydalanabilir? Bağ-kurlular işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvuru süresi ne kadar? İşte işsizlik maaşı hakkında bilinmesi gerekenler.

Yayınlanma:
İstifa Eden İşçi İşsizlik Maaşı Alır mı? İşsizlik Maaşı Kimlere Verilir , İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Çalışan vatandaşların en büyük güvencelerinden olan işsizlik maaşını işten ayrılanlar, prim günlerine göre 10 aylık süre içinde alabiliyorlar. Peki işten atılanların yanı sıra işten kendi isteği ile ayrılan vatandaşlardan da bazıları da işsizlik maaşı alabiliyor.

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

İşten ayrılanlar arasında 4A'lı yani SSK'lı çalışanlar faydalanabiliyor. Öte yandan banka sandıklarına tabi olarak çalışanlarda işsizlik maaşı alabiliyor. İşsizlik maaşını alabilmenin en önemli şartı ise çalışanın işten kendi istek ve kusuru dışında ayrılması.

İstifa Eden İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hiçbir gerekçe göstermeden işten ayrılanlar (istifa edenler) işsizlik maaşı alamıyor. Ancak istifa eden bazı işçiler, işsizlik maaşından faydalanabilmektedir. İş Kanununda yer alan Haklı Fesih tanımına uyanlar da işsizlik maaşına da başvuruda bulunabilirler. Haklı fesih kapsamında istifa eden işçiler, haklı olduklarını tespit etmeleri durumunda işsizlik maaşına başvuruda bulunabilirler.

Haklı Fesih Nedir?

Haklı fesih kapsamı ise şu şekilde; maaşın ödenmemesi veya eksik ödenmesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing uygulanması, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri haklı fesih kapsamına giriyor.

Hangi Sigortalılar İşsizlik Maaşı Alır?

İşsizlik maaşı alabilmek için bir işçinin son 3 yıl içerisinde, farklı işyerlerinde bile olsa en az 600 gün prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor. Öte yandan işten ayrılmadan önceki 120 gün eksiksiz şekilde prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor.

Prime Göre Kaç Ay Maaş Yatar?

Son üç yıl içinde 600 gün primi yatan işçiler, 6 ay, 900 gün primi yatan işçiler 8, ve son 3 yılın tamamında prim yatanlar (bin 80 gün) 10 ay işsizlik maaşı alır.

Maaş Ne Kadar?

İşsizlik maaşları, çalışan işçilerin çalışırken aldıkları maaşlarına göre değişiklik gösteriyor. Yüksek maaş alanlar yüksek işsizlik maaşı alır. İşsizlik maaşı, brüt asgari ücret tutarının yüzde 40'ı kadar bir miktar oluyor. Ancak üst sınır, brüt asgari ücret tutarının yüzde 80'i kadar. Bu da 2017 için 1.411,21 liralık ücret olarak uygulanıyor.

Sigorta Devam Eder mi?

İşsizlik maaşı alanların Genel Sağlık Sigortaları İŞKUR tarafından karşılanır. Ancak sigorta prim ödemeleri emeklilikten sayılmaz.

İşsizlik Maaşı Başvuru Süresi

İşsizlik maaşı alabilmek için işten ayrılan kişinin 1 ay iöçinde İŞKUR'a başvuruda bulunmak zorunda.

Bağ-kurlular da Alır mı?

1 Ocak'tan itibaren belli miktarda prim yatıran Bağ-Kur'lular da işyerlerini kapatmaları durumunda işsizlik maaşı alabilecek.

İşçi haberlerinden haberdar olmak için 5haber'i sosyal ağlardan takip edebilirsiniz.

Facebook Sayfası için TIKLAYINFacebook Grubu için TIKLAYIN

5haber.com  |  Ankara

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.