İsveç’ten Türkiye İtirafı! Skandallar Peş Peşe Geliyor

İsveç’te geçtiğimiz günlerde yaşanan Kur’an-ı Kerim yakma olayıyla birlikte NATO üyeliği konusundaki görüşmeler askıya alındı. Türkiye’nin almış olduğu kararla birlikte İsveç’in NATO üyeliği için gerçekleştirdiği müzakerelerin uzun bir süre yapılmayacağı belirtildi.

Yayınlanma:
İsveç’ten Türkiye İtirafı! Skandallar Peş Peşe Geliyor

Rasmus Paludan isimli aşırı sağ siyasetçinin Kur’an-ı Kerim’i yakmasıyla başlayan olaylarda siyasi gerilimin daha da tırmandığı görüldü. NATO üyeliği için Türkiye’den gelecek olumlu haberi bekleyen İsveç için kapıların bir süre kapalı olacağı belirtildi. Bu kararın ardından İsveç yetkililerinin de Türkiye ile gerilimi arttırmamak adına sessiz kaldığı görülüyor.

Türk Elçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakılmasına izin veren İsveç yönetimine Türkiye’den olumsuz yanıt geldi. NATO üyeliği konusunda Türkiye ile müzakerelerini sürdüren İsveç’in bu olayla birlikte bir süre onay alamayacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olay sonrasında yaptığı açıklama ile bu müzakerelerin tamamen askıya alındığı belirtildi. İsveç’in onay alabilmesi için bazı şartların sıralandığı belirtilirken bu şartların şu ana kadar gerçekleştirilmemesi de dikkat çekti. Son olarak Kur’an-ı Kerim’in yakılması da bu olayların fitilini ateşledi.

“Türkler Bizi Hazırlıksız Yakaladı”

Yaşanan gelişmelerin ardından İsveç’te de sular durulmadı. NATO krizini daha da derinleştiren bu olayla birlikte birçok siyaset uzmanının İsveç için kapıların kapandığı şeklinde yorumları oldu. Svenska Dagbladet ise “Türkler bizi hazırlıksız yakaladı” manşetini okurlarıyla paylaştı. Ülke içerisinde birçok kişi Kur’an-ı Kerim yakılması olayına ifade özgürlüğü yorumu yaparken bazı kişiler ise olaya karşı çıktı. İsveç içerisindeki bu karışıklığın ise gün geçtikçe tırmandığı görüldü. İsveç hükümetini zora sokan bu olay sonrasında NATO üyeliği için uzun bir müddet kapılar kapatıldı.

İsveç’li gazetecilere göreyse ilk olarak bu haberde endişelenecek bir şeyin olmadığı belirtildi. Daha sonrasında meydana gelen olaylar ise patlak vererek durumu buraya kadar getirdi şeklinde yorumlandı. İsveç içerisindeki karışıklıkların bir süre daha devam etmesi beklenirken aşırı sağ siyasetçi Rasmus Paludan’ın ise Kur’an-ı Kerim yakmaya devam edeceği açıklandı. Türkiye’nin NATO üyeliği konusunda onay vereceği tarihe kadar bu eylemi gerçekleştireceğini belirten aşırı sağ siyasetçinin birçok farklı ülkeden de tepki aldığı görüldü.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.