İtalya’da Şu Sıralar Gündem Göç ve Enerji Oldu

İtalya'da sağ koalisyon taraflı olan hükümet, dış politikada tarafındaysa düzensiz göç ve enerji konularına odaklanıyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni liderliğinde yer alan sağ koalisyon hükümeti, iktidarda doldurduğu 100 günde dış politikada, Avrupa-Atlantik, Akdeniz ve Avrupa Birliği (AB) olarak 3 ana başlıkta Ukrayna’ya destek ve güç konusunda merkez olma kararı verdi.

Yayınlanma:
İtalya’da Şu Sıralar Gündem Göç ve Enerji Oldu

Ülkede 25 Eylül 2022’de yapılan seçimlerin ardından sağ koalisyon 22 Ekim 2022 tarihinden bu yana toplamda 100 günü geride bıraktı. Geride bırakılmış olan bu süreç içerisinde Meloni ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, dış gezilerle dış politikaya dikkat çekti.

Dış politikada önemli yer tutarak yer alan Ukrayna savaşının ana konusunda Meloni yer alıyor. Meloni, iktidar çatlaklarındaki sesleri duysa da Ukrayna’ya silah yardımını 2023 yılınca sürdüreceğini açıkladı.

Akdeniz’de düzensizce göç dalgası yaşayan Avrupalı STK gemileri İtalya’nın geçtiğimiz Kasım başında limanlarını tamamen kapatmış olması, o dönem içerisinde Paris’in sert tepkilerini göstermesine de yol açmıştı. Paris-Roma hattında ise tansiyon oldukça yüksek seviyelerde. Bu meselede Meloni’nin limanlarını açacağı belirtiliyor.

Göç meselesi ise her AB toplantısında Meloni tarafından gündeme alınıyor.

meloni-reuters.webp

Enerji Konusunda Dağıtım Merkezi Olunması Hedeflenenler Arasında

Roma’da Aralık 2022 yılının en başında düzenlenmiş olan 8. MED Akdeniz Diyalog Forumu bazında “İtalya, bu hükümetle Akdeniz’deki rolünü kuvvetlendirme taahhüdüne oldukça güçlü bir şekilde bağlı” ifadeleri ile beraber Meloni’nin Akdeniz’e ne kadar önem vermiş olduğunu da gösterdi.

Başbakan Meloni’ni ise 23 Ocak’ta Cezayir ve 28 Ocak’ta Libya’ya yapmış olduğu geziler ve bu çevrede imzalanmış olan anlaşmalar, enerjide “hub” olma hedefinde attığı adımları gösteriyor.

Meloni’nin ziyaretleri sırasında İtalyan firması ENI, 8 milyar dolarlık anlaşmayı imzaladı.

Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı görevinde olan Tajani 13 Ocak’ta Türkiye, 18 Ocak’ta Tunus ve son olarak 22 Ocak’ta Mısır’ı ziyaret ederek iş birliği ve bölgesel istikrar konularını konuşmuştu.

Uluslararası İşler Enstitüsü (IAI) Direktörü Nathalie Tocci, “Bu, bir şekilde İtalyan dış politikası geleneğine, Avrupa-Atlantik, Avrupa Birliği ve Akdeniz’e geri dönen bir dış politikadır” söylemlerinde bulundu.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.