Kamuda Yeni Dönem: Hazine, Şirket Hisselerini Türkiye Varlık Fonuna Devretti (İlk Tepkiler)

Önceki gün yapılan açıklamaya göre birçok şirketin Hazinede olan hisseleri, Türkiye Varlık Fonuna devredildi. İşte yapılan açıklama ve Varlık Fonuna devredilen şirketlerin isimleri.

Yayınlanma:
Kamuda Yeni Dönem: Hazine, Şirket Hisselerini Türkiye Varlık Fonuna Devretti (İlk Tepkiler)

Önceki gün gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, Ziraat Bankası, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), PTT, Borsa İstanbul, Türksat ve boru hatları ile Petrol Taşıma Anonim şirketlerinin Hazine'ye ait hisselerinin tamamına Türkiye Varlık Fonu'na devredildiği açıklandı.

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi'nin Hazine'ye ait yüzde 6.68 hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün hisseleri de fona aktarıldı. Aynı karar ile, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ait 3 milyar lira tutarındaki kaynak da 3 aylığına varlık fonuna devredildi.

Buna göre, Türkiye Varlık Fonu'na devredilen söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edecek ve uluslararası finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliği sürdürülecek.

Başbakanlık açıklamasında, Türkiye Varlık Fonu'nun söz konusu şirketleri, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yöneteceği de belirtildi.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara katılmak ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek için kurulmuştu.

TMMOB^'den Tepki

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, yaptığı açıklamada, aralarında Ziraat Bankası AŞ, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO, PTT, Borsa İstanbul AŞ, TÜRKSAT ve ÇAYKUR’un bulunduğu birçok kamu kurum ve kuruluşunun Hazine’ye ait hisselerinin bir gecede Varlık Fonu’na devredildiği hatırlattı.

OHAL koşullarında bir KHK ile yapılan bu işlemin kuruluşu tartışmalı Varlık Fonu Şirketi’ne devredilmesinin hukuk dışı olduğunu savunan Çakar, bu fonun, siyasi amaçlara da hizmet edecek ‘mega projeler’in finansmanında kullanılacağını belirtti.  Çakar açıklamasında şöyle dedi:

"Bilimsel dayanaklardan yoksun projelere öncelik verilmiştir. Yüklü bir yatırım gerektiren bu projelerin finansmanına Hazine garantör olarak destek vermiş, mali yükümlülükleri üstlenmeyi taahhüt etmiştir. Bugün bu projelerin ağırlıkla dış finansman zorlukları nedeniyle darboğaza düştüğü ve söz konusu taahhütlerinden dolayı Hazine üzerine büyük bir yükün bindiği biliniyor. Tam da bu noktada, birçok kamu kurum ve kuruluşunun Varlık Fonu’na devri, bu batık projeleri kurtarmaya dönük bir hamle olarak gözlenmekte ve bu varlıklar üzerinden Hazine’yi devreden çıkararak uzun bir süredir Türkiye’den uzak duran sıcak para için yeni bir albeni yaratılması planlandır. Yoksullaşma ve yoksunlaşmaya neden olacak Varlık Fonu AŞ ve öngörülen icraatlar durdurulmalı, kamu kurum ve kuruluşları bütçe ve Meclis denetimine açık hale getirilmelidir."

5haber.com  | Ankara

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.